6 tipp, hogy gyorsabban gyarapodjon megtakarításod!

Először is kell egy pénzügyi terv, hiszen honnan is sejthetnéd, mennyi időre tudod nélkülözni a pénzed, ha nincs egy keretterved a jövőre nézve. Fontos tehát, hogy mielőtt befektetésre adnád a fejed, írd össze, milyen nagyobb kiadást tervezel a közeljövőben. Ide tartozik a lakás vagy autó vásárlása, azok felújítása, sőt egy nagyobb utazás is befolyásolhatja a lekötésed.

A határozott idejű lekötés esetében a bankok nagyobb kamatot fizetnek. Ezek persze olyan betéti konstrukciók, amelyekből csak akkor származik számottevő hasznod, ha adott ideig tényleg nem nyúlsz a pénzedhez. Ez az intervallum lehet néhány héttől kezdve akár több év is. Egyértelmű, hogy hosszabb futamidőre nagyobb a kamat is.

A prémium lekötésre a legtöbb banknál lehetőséged. Ez extra magas kamatot jelent, ám csak akkor, ha pénzforgalmad megfelel bizonyos feltételeknek. Ha például minden hónapban a bankban lévő folyószámlára utaltatod a fizetésed vagy rendszeresen vásárolsz kártyával, a megszokottnál akár másfélszer magasabb hasznod is lehet.

Fontos az is, hogy alaposan nézz szét a pénzpiacon, hiszen ma már nemcsak hagyományos betéti lehetőségeket érhetsz el könnyedén, hanem összetett befektetési portfóliód is lehet. A részvényekből, befektetési alapokból, értékekből és betéti lehetőségekből vegyesen is kialakíthatod a számodra megfelelő konstrukciót, sőt még a tőzsde is adott!

Érdemes több helyen tartani a pénzed! Bár vonzónak tűnhet ugyanazon bank egyféle lehetőségével tárolni az összes pénzed, hiszen így nem kell külön számolgatnod, ám a szakértők szerint ez az egyik legnagyobb hiba. Az ideális megtakarítás titka tehát, hogy különböző futamidejű és kamatú számlákon tárolod a megspórolt pénzed.

A hatályban levő törvények szerint három éves lekötési időszak esetén 8-10 százalékra csökken a kamatadó mértéke, öt év után pedig akár teljes mentességet is élvezhetsz, ami már komoly érv lehet a hosszú távú befektetés mellett.