7 évig emészti a szervezet? Érdekességek a rágógumiról

Ne nyeld le a rágót! – Sokunknak ismerős ez a szülői intelem és talán ma is eszünkbe jut, amikor egy-egy rágógumi lecsúszik a torkunkon. Számos, horrorba beillő történetet lehetett hallani arról, hogy a lenyelt rágó milyen problémákat okozott és arról, hogy 7 évig tárolódik el a szervezetben.

[wp_ad_camp_1]

Ezzel szemben az igazság az, hogy a szervezetnek nem hogy 7 évébe, de még 7 napjába se telik, hogy feldolgozza a rágógumit. Nem is ragad meg sem a gyomorban, sem a bélrendszerben, általában 1-2 nap alatt távozik a szervezetből.

Amikor lenyeljük a rágót, pontosan ugyanaz történik, mint bármelyik másik étel esetében. A szervezet éppen úgy emészti meg, ugyanazokon a folyamatokon megy keresztül és azonos módon ürül ki. Az emésztőrendszer nagyon jól meg tudja állapítani, hogy mi az, amit fel tud használni a rágógumiból és mit nem. Amit lehet, azt lebont, amivel nem tud megbirkózni, az a lenyelést követően 1-2 nappal a széklettel távozik.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a rágót ajánlott nagy mennyiségben, rendszeresen lenyelni. Fordult már elő olyan eset, hogy a rengeteg rágótól egy gyereknek műtéti beavatkozást igénylő székrekedése alakult ki, de volt olyan is, hogy egy kisgyermek pénzérmékkel együtt nyelte le a rágót, az pedig az érmékhez tapadva elakadt a nyelőcsőben.

Normális keretek között azonban a rágó nem okozhat problémát. A mítosz, hogy benne ragad az emésztőrendszerben akár évekre, nagyjából annyira állja meg a helyét, mint az, hogy ha lenyelünk egy dinnyemagot, dinnye nő a hasunkban…