A balett táncművészet

A tánc a művészet egy olyan formája, amely során a művész mozdulatsorokkal mond el egy történet, ad át egy élményt a közönségnek. A táncnak manapság rengeteg formája, stílusirányzata van, és megkülönböztethetünk klasszikus és modern táncokat. Mindegyiknek megvannak a saját jellemzői, tipikus elemei, melyek alapján felismerhető, kategorizálható az adott tánc.

[wp_ad_camp_1]

A balett a táncművészetnek azon ága, amely egyfajta drámai cselekményt a táncmozgás, a mimika és a pantomimika, illetve a zene kifejező eszközeivel mutat be. Egy olyan színpadi tánc, melyet egy vagy több személy ad elő, zenekísérettel. A klasszikus balett-technika az udvari táncokból alakult ki-nagyon sok nagyszerű balettmester és balett-táncos művészi alkotómunkája által. Az évtizedek során sokat csiszolódott és elnyerte jelenlegi formáját. Sokan nem is gondolnák, de a balett gyökerei az ókorba nyúlnak vissza, ahol egyfajta változata már megjelent, ahogy a történelem valamennyi korszakában is. Hoghya ezt a kört szűkíteni szeretnénk, akkor a balett a tizenhatodik században alakult ki Itáliában és Franciaországban és dramatizált táncot jelent.

A 16. századi francia balett első lényeges megjelenése a Párizsban 1581-ben előadott balett comique de la Reine volt. Ezt követte a világhírű Ballet de Cour, a kor francia táncművészetének nagyszabású dramatizált műfaja. XIV. Lajos trónra lépésével nagyon gyakoriak egyre gyakoribbak lettek az udvari balettelőadások és valójában ekkor élték fénykorukat. Az uralkodó annyira szerette őket, hogy maga a király is szívesen fellépett néha egy előadásban. Az első hivatásos balerinákat képző iskola Párizsban jött létre az 1710-es években és még ma is működik. Az első, úgynevezett modern balettelőadásra 1789-ben kerül sor. Ez az előadás tekinthető a romantikus balett kezdetének is, ami a ma is játszott legismertebb francia és orosz balettelőadásokhoz vezetett.