A Balkán ízei

A Balkán valahol Belgrád körül/alatt kezdődik. Ez a vidék pedig tele van kulináris élvezetekkel, amelyeket az oszmán-török, szláv, görög és római hagyományok alakítottak. Olyan ételeket ismerhet meg itt az ember, amelyeket kár lenne kihagyni. Mindenesetre ez nem az a hely, ahol fogyókúrázni lehet.

[wp_ad_camp_1]

A Balkánon található néhány fogás, amely nagyon hasonlít egyes magyar ételekhez is. Ilyen például a magyar Lecsó, amelynek két megfelelője is megtalálható dél felé haladva. Az egyik ilyen a fergese, amely az albánok étele. Ez egy cserépedényben készült zöldségétel, amely mellé hagyományosan kukoricakenyeret kínálnak, és sovány túrót adnak hozzá. De ugyancsak a lecsóhoz hasonlítható a szerbek gyuvecse, amelybe szintén sok paradicsom és paprika kerül, azonban ők húst és rizst is adnak hozzá. Kötelezően megkóstolandó a balkán ízekkel ismerkedőknek a burek is, amely alapjában véve egy tésztaétel, amelybe a legkülönfélébb töltelékek kerülhetnek. Alapvető típusa a túrós burek, de kerülhet bele akár mellé spenót, sonka is. Ezen túl pedig készülhet darált hússal vagy esetleg almával is, vagy igazából akármi mással. A húsételek kedvelői sem panaszkodhatnak itt.

Hiszen csevapot és pljeskavicát lehet itt fogyasztani. Mindkettő darált húsból készül, szinte csak a formájukban különböznek. Az előbbi inkább kisebb virsliméretű, míg az utóbbi valójában egy húspogácsa. Készülhet birka-, marha- vagy disznóhúsból is, illetve ezek keverékéből. Jellemzően lepényben tálalják, és bőségesen tesznek mellé hagymát is.

Persze ez még mind csak egy bevezető a balkán ízek világába, hiszen ezeken az ételeken túl még ott vannak a különleges borok, a török kávé vagy éppen a mellé kínált lokum is. Ezek mindegyikét meg kell kóstolni egy igazi gasztronómiai túra folyamán. Ezt követően mindenki rá fog jönni, hogy a Balkán valóban az élvezetek és leginkább a jó ételek területe.