A bőrünket érő káros hatások

A bőrünket számos káros hatás érheti nap mint nap, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak. A bőr egészségére is ugyanúgy oda kell figyelni, mint bármelyik más testrészünkre. Megbetegedése esetén súlyos, és visszafordíthatatlan folyamat következhet be. Óvni, ápolni és szükség esetén gyógyítani kell. Nem szabad azonban végletekbe esni. Sem a túlzásba vitt ápolása, sem pedig elhanyagolása nem tesz jót bőrünknek.

[wp_ad_camp_1]

A bőrt érő hatásokról beszélve elsőként mindenkinek az erős nyári UV-sugarak jutnak az eszébe. Közismert, hogy az ultraibolya sugarak óriási változást okoznak a testünk felszínén. Különböző barnás foltok jelenhetnek meg, a bőr rövid időn belül veszít rugalmasságából, vagyis eltűnik üdesége és ráncosodni kezd. Bár napjainkban már különböző naptejek ígérnek biztos védelmet az erős napsugarak ellen, mégis inkább ajánlatos a mértéktartó napozás. A túlzásba vitt szoláriumozás is komoly betegségeket okozhat a bőrön. Vannak jól ismert esetek, amikor már rákos megbetegedésig fajult a helyzet. Listánkat azonban még lehetne bővíteni, hogy milyen káros hatások érhetik még az ember bőrét. A szélsőséges természeti viszonyok sem tesznek kifejezetten jót. A hideg, a meleg és a szél sem hat kedvezően a bőrre. Minden esetben nagyon kell vigyázni a kiszáradástól és figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre.

A káros hatások mellet meg kell említeni az olyan káros szenvedélyeket, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Bőrünkön tapasztalni lehet olyan jeleket, mely annak bizonyítéka, hogy nem egészséges életmódot folytatunk. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a helyes táplálkozást sem. Minél több nyers gyümölcsöt, zöldséget és napi 2-2,5 liter folyadékot kell bevinni szervezetünkbe. Ajánlatos alaposan megválogatni a tisztálkodási szereket is.