A C vitamin jótékony hatásai

A C vitamin, avagy az aszkorbinsav erős antioxidáns hatással bír, elősegíti a szabadgyökök semlegesítését, így szervezetünk ellenállóbbá válik a betegségekkel szemben. A napi ajánlott adagról (RDA – Reccommended Dietary Allowance) folyamatosan viták zajlanak, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szerint például egy felnőtt ember számára naponta 80 miligramm szükséges.

[wp_ad_camp_1]

Ezt a mennyiséget azonban a kutató orvosok nevetségesen alacsonynak találják, ami már csak azért sem meglepő, mert maga a C vitamin feltalálója, Szent-Györgyi Albert eleinte 1000, később 4-5000, idősebb korában pedig 8000 mg C vitamint fogyasztott naponta. Hogy mindez nemhogy ártott volna, de kifejezetten jót tett a tudós egészségének, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy 93 évet élt, ám ebben a szép korban sem vált semmilyen halálos kór áldozatává, ugyanis egy autóbalesetben vesztette életét. Napjainkban egyre többen próbálják több-kevesebb sikerrel felhívni a nagy tömegek figyelmét arra a tényre, hogy a C vitamin nagymértékben való fogyasztásával számtalan hétköznapi és komoly betegséget meg lehet előzni. Az egyszerű megfázástól a szívkoszorúér-betegségeken keresztül egészen a rákos daganatokig szinte bármilyen kór kialakulásának elejét vehetjük, ha elegendő C vitamint juttatunk a szervezetünkbe.

Ha a C vitamin ennyire egészséges és ennyi jótékony hatással bír, akkor jogosan merül fel a kérdés, hogy az RDA előírásai miért engedélyeznek csupán ilyen alacsony napi értéket? Ezzel kapcsolatban számtalan elmélet kering a köztudatban, ezek közül a leginkább elterjedt nézet az, hogy, éppen jótékony hatásai miatt korlátozzák a napi fogyasztható mennyiséget. Ennek oka, az, hogy ha a C vitamin segítségével sikerül megőriznünk egészségünket és nem betegszünk meg idő előtt, akkor nem fogunk drágábbnál drágább gyógyszereket vásárolni, ami viszont óriási anyagi veszteséget jelentene a gyógyszeriparnak.