A chips története

Sokszor nincs is jobb érzés annál, amikor kényelmesen leülünk a tévé elé és megnézünk egy izgalmas filmet miközben chipset majszolunk. A chips annak ellenére, hogy nem tartozik a legegészségesebb nassolni valók közé, mégis nagyon népszerű a világ minden táján. Na de honnan is indult a chips története?

A chips először 1853-ban került az asztalra, éspedig az amerikai Saratoga Springs egyik szállodájának az éttermében. Augusztus 24-én egy olyan vendég érkezett a szállodába, aki többször is visszaküldte a krumplit, mert túl vastag szeletekre volt vágva és nem volt elég ropogós. George Crum, a szakács egyre vékonyabb és vékonyabb szeleteket készített, és a legvégén, hogy bosszantsa a kényes vendéget, annyira vékonyra vágott krumplit sütött, hogy a villát sem lehetett beleszúrni. A vendégnek annyira ízlett az étel, hogy megdicsérte a szakácsot. Tulajdonképpen innen indult el hódító útjára a híres burgonyachips. Amerikából Európába azonban csak a II. Világháború után vált népszerűvé a chips és az egyik vezető gyártója pedig a Chio cég volt.

Mivel George Crum sosem jegyeztette be hivatalosan, hogy ő volt az első aki chipset készített, ezért a forgalmazásból ő sosem kapott részesedést. A chips előállításának és forgalmazásának gátat szabott a gyors avasodásból fakadó rövid szavatossági idő, amíg ugyanis Laura Scudder, egy kaliforniai chipsüzem tulajdonosa rájött arra, hogy a viaszos papírba csomagolt és hővel lezárt tasakok tovább őrzik a frissességet és az ízt, mint a azok a csomagolások, amik nyitottak. Így alakult ki tehát a termék jellegzetes kiszerelése, csomagolása. Ma már a gyártók csomagológázt, vagyis nitrogént töltenek a csomagba, amely távol tartja az avasodást okozó oxigént. A chips akkor kezdett egyre népszerűbb lenni, amikor különféle ízben kezdték el gyártani.