A csepegtető öntözés előnye

Ma már sajnos ott tartunk, hogy egyre nehezebben tudunk hozzájutni tiszta vízhez, melyre szükségünk lenne nekünk embereknek, az állatoknak, illetve a növényeknek egyaránt. A környezetszennyezés a vízszennyezésre is nagy mértékben kihat.

Ugyanis a felszín felett, illetve alatt található vizek egyaránt emberi hatásnak köszönhetően egyre szennyezgetőbbek. Így a 21. században való víztakarékosság elemi érdeknek számít, legyen szó az államról, intézményekről vagy magán személyekről. A csepegtető öntözés egyáltalán nem számít egy új keletű dolognak, hiszen a régebbi időkben is már fontos volt a víztakarékosság. A csepegtető rendszeres számos előnnyel rendelkeznek. Egyik ilyen pl. az anyagi háttér, hiszen más típusú öntözési formákkal szemben sokkal gazdaságosabbnak bizonyul. A csepegtető rendszerek még legprimitívebb formája is akár, 30-50%-os vízmegtakarítással működhetnek. Ugyanis ennél a formánál sokkal kisebb párolgási veszteséggel kell számolnunk. Ugyanis ebben a formában nem egy teljes területet öntözünk, mindig csak az adott helyre juttatjuk el a szükséges mennyiséget. Így akár a gazosodást is megelőzhetjük.

A csepegtető rendszerek az elmúlt években nagyon nagy reformokon mentek keresztül, így még jobb megoldásokra tehetünk szert. Hiszen az egyszerű öntözővíz mellett már olyan lehetőségek is adottak, hogy a tápoldatot is ezen az úton juttassuk el a növényhez. Továbbá elmondhatjuk róla még azt is, hogy lehetővé teszi számunkra azt is, hogy nagyon pontosan végezzük el az öntözést, akár növényekre szabva is szabályozhatjuk. Ennél a formánál is alkalmazhatjuk az időzített öntözőt, így ezzel még tovább fokozhatjuk a hatékonyságát. Ugyanis a forró nyári napokon úgy időzíthetjük, hogy a párolgás szempontjából a lehető legkedvezőbb napszakot válasszuk.