A csodálatos japán konyha

Ki ne szeretne újabb és újabb különleges ételeket kipróbálni, amikor csak lehetősége van rá? Napjainkban egyre több és több kultúra gasztronómiáját ismerhetjük meg a különféle éttermekben és nem kell Japánba utaznunk ahhoz, hogy egy igazán jó sushit együnk.

A japán konyha egyik legfontosabb alkotóeleme a rizs. A rizs mellette a hal és a különféle tengeri gyümölcsök is fontos szerepet játszanak a táplálkozásban. A rizs szinte elmaradhatatlan egy étkezés során. Kevesen gondolnák, de a buddhizmus hatásának köszönhetően a húsfogyasztás csak a XVIII. században vált elfogadottá az országban. A japán konyhában vannak olyan elemek, melyeket más kultúrákból vettek át, mint például az evőpálcika használata, ami a IX. században honosodott meg a kínaiaknak köszönhetően. Nagyon fontos elem még a Koreából átvett szójaszósz és a tengeri alga is. Egy teljesen más kultúráról beszélünk, ahol jelentősen nagy az eltérés a szokások terén. A japán konyha az ételek csoportosításánál nem a számunkra megszokott módszert használja, vagyis nem az  étkezés időbeli elhelyezkedése szerint csoportosít, hanem az elkészítési mód szerint.

A rizs és a tengeri gyümölcsök, halak mellett a zöldségeknek is nélkülözhetetlen szerepe van az ételek elkészítésében. Az ottani éghajlati viszonyok miatt nagyon sokféle zöldség terem, amik sokszor alapelemei is egy fogásnak. Gyakran készítenek belőlük salátát, amit a tengeri algák valamelyikével kevernek. A saláták mellett a levesek is nagyon kedvelt részei az étkezésnek. Olyan is van, hogy egy étkezés során két fajta levest is esznek, az elsőt az elején a másodikat pedig zárófogásként fogyasztják. Valószínűleg sokan kóstolták már az úgynevezett mizo levest, ami halalapléből, illetve mizo pasztából készül, de sok olyan leves van, aminek a halalaplé az alapja. A sushi természetesen a legismertebb és legelterjedtebb japán főétel, aminek rengeteg fajtája van.