A csokoládé jótékony hatásai

Az édességek, mint például a csokoládé fogyasztása után, általában az elhízás és a pattanások jutnak eszünkbe. Ám, a megfelelő minőség és mennyiség esetén, egészséges is lehet. Bár senki nem vásárol azért csokoládét, mert jótékony hatása van, hanem azért, mert finom.

[wp_ad_camp_1]

A 19. században, még a gyógyszertárakban is árulták, mivel már akkor felismerték, kedélyjavító és élénkítő hatását. Bizonyított, hogy a magasabb, 60-70% kakaótartalmú csokik, lassítják az öregedési folyamatokat, jó közérzetet, frissességet adnak. Segít csökkenteni a gyulladásos folyamatokat, jót tesz a szívnek és az érrendszeri betegségeknek, mint a vérnyomás és érszűkületi problémák. Megtalálható benne például a kálium, cink, és a szelénhez hasonló ásványi anyagok. Feniletilalanin is van benne, úgynevezett boldogsághormon, melyet szervezetünk csak akkor termel, amikor igazán szerelmesek vagyunk. Kis mennyiség, napi 100gr csoki fogyasztása az ajánlott. Növeli a stressz tűrő képességet, csökkenti a depressziót, mely jót tesz, például a várandós anyáknak és a babának egyaránt. Az idősebb emberek memóriazavarait enyhítheti. Flavonolokat tartalmaz, mely jót tesz a bőrnek, fiatalítja és megvédi a Nap káros hatásaitól.

Tévhitek szerint a csoki emésztési problémákat és májkárosodást okoz. Ha megfelelő mennyiségben eszünk belőle, ez nem fordulhat elő. Az elfogyasztott csokoládé, csak egy órát van a gyomrunkban, ezért nem sorolhatjuk a nehezen emészthető élelmiszerek közé. Ma már számtalan változata kapható: tej- és keserű (sötét) csokoládé, fehér, töltött vagy töltetlen. Figyeljünk oda a vásárlásánál, hogy minőséges, organikus fekete csokit válasszuk, mely tartósítószer mentes. Lehetőleg töltelék nélkülit, és semmiképp se az olcsót vegyük meg. Ezek sokkal egészségesebbek és finomabbak is.