A csótányok élete

A csótányok erősen lapított testtel rendelkeznek, amely segítségével bármilyen résben, vagy repedésben el tudnak rejtőzni. A lábfejükön olyan tapadó lebenyek vannak, amelyekkel akár üvegfalakra is könnyedén fel tudnak mászni. A párzás után petéiket petetokba zárják, és a 3-4 mm vastag lárvák több vedlés után érik el eredeti méretüket.

A csótányok általában mindenevők, de állati élelmiszereket is könnyűszerrel fogyasztanak, de akár papírral is képesek táplálkozni. Aktivitási idejük alatt reggel és este is állandóan táplálék után kutatnak, viszont az éhezést jól tűrik, és hetekig képesek élelmiszer nélkül élni. A szomjúságot ellenben nehezen bírják, folyadékigényük igen nagy, és víz hiányában akár néhány nap alatt is elpusztulhatnak. A fényt nehezen bírják, így kerülik, általában rejtőzködnek, és kitűnően másznak bárhová. A csótányok meleg kedvelőek, általában a 25-30 C a legmegfelelőbb hőmérséklet számukra. Cikkünkben most 3 típusú csótányt igyekszünk bemutatni.

Az első a 10-15 mm nagyságú világos sárgásbarna német csótány rendkívül jól alkalmazkodik, és ez a faj képes elviselni a legtöbbet, valamint ennek a fajnak a legnagyobb a szaporodási ideje. Élettartama átlagosan 100 napig tart. A meleg helyeket kedvelik, és egy helyiség bármely pontjában képesek elélni. A második csótány típus a 20-27 mm-es feketésbarna konyhai csótány petetokja körülbelül 16-18 petét képes hordani. Élettartama fél évtől terjedően akár 2 év is lehet. Ezek jóval hosszabb ideig fejlődnek ki, mint a német csótány, és lassabban is szaporodnak, viszont ezek is ugyanúgy a meleg levegőt kedvelik. Többnyire padlószinten, csatornákban, vagy lefolyókban élnek. Az utolsó, a 35-40 mm nagyságú, vöröses-barna színű amerikai csótány igazából nem is amerikai, hanem Közép-Afrikából származik. A fejlődési ideje a három körül ennek a leghosszabb, élettartama pedig 1 év.