A cukor a kulcs a tüdőbetegségek kezelésében?

Az egérmodelleken végzett új kutatások arra utalnak, hogy a glükóz (egyszerű cukor) a tüdő környezetben befolyásolhatja az immunválaszt. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy ezt az információt felhasználhatjuk a légúti megbetegedések jobb kezelésére. Képes-e a cukor inhalációs terápia életképes kezelést biztosítani a légzőszervi betegségek gyógyítására?

Az Egyesült Államokban és szerte a világon több millió ember él krónikus légúti betegségekkel. Például a Betegségmegelőzési és Egészségügyi Hivatal szerint az Egyesült Államokban 25 millió embernek van asztmája, krónikus légzési állapota, amelyet légszomj jellemez. Mivel sok olyan ember van, akinek gondosan kell kezelnie a légzőszervi egészségét, a kutatók folyamatosan keresnek olyan felfedezéseket, amelyek új, jobb terápiákat eredményezhetnek. “Az a gondolat, hogy a tüdőben lévő glükózszintek módosítása egy nap kritikus tényező lehet ezen állapotok kezelésében, rendkívül izgalmas” – mondják a kutatók.

MacDonald professzor és csapata az egereket interleukin-4-gyel kezelték, amely az immunsejtek jelét küldi, általában aktiválva a válaszukat. Meglepetésükre a kutatók azt találták, hogy a glükózt nem tartalmazó makrofágok nem reagáltak interleukin-4-re, amint azt várták. “Az asztmában és a parazita féreg fertőzésben tapasztalt gyulladás során úgy tűnik, hogy a glükóz felhasználása ellenőrzi a makrofágok aktiválódását a tüdőben” – jegyzi meg MacDonald. A kutatók azt állítják, hogy a rövid távú inhalációs terápia a jövőben hasznos megközelítéssé válhat a légzési problémák kezelésében. Először is pontosan meg kell érteniük, hogyan kell alkalmazni ezt az új tudást, azután pedig további vizsgálatokat végeznek majd, hogy hogyan is lehetne ezt a kezelést a jövőben kivitelezni.