A cukor fogyasztás okozhat cukorbetegséget?

Amikor azt halljuk, hogy valaki cukorbetegségben szenved, akkor annak azt a logikus magyarázatát találhatjuk, hogy túl sok cukrot fogyasztott. Ám mi most annak jártunk utána, hogy ennek a betegségnek tényleg ennyire egyszerű-e a magyarázata?

Amennyiben szeretnénk erről a betegségről bővebb információt megtudni, akkor érdemes egy kicsit jobban belemerülni a témába. Ahhoz, hogy a sejtjeink megfelelően tudjanak működni tápanyagként glükózra van szükségük. A legtöbb táplálékkal melyet elfogyasztunk, főként a szénhidrátokból származó szőlőcukrot és az oxigént a véráram szállítja el a test különböző részeire. Ahhoz, hogy a hormonok képesek legyenek felvenni a vérből a cukrot inzulinra van szükség. Ideális esetben az inzulintermelés képes biztosítani azt, hogy a vérben lévő glukóz mennyisége elfogadható értékű maradjon. Előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva a harmonikus egyensúly felborul Amikor az 1-es típusú diabéteszről beszélünk, akkor az-az immunrendszer tévedésének nevezhető.

Ugyanis a szervezetünk belső védelmi rendszer idegen elemeként azonosítja a béta sejteket, melyeknek az elpusztításával ellehetetlenül az inzulin előállítása. Ez egy bizonyos autoimmun reakció, melynek a pontos kiváltó oka nem ismert. Viszont az kijelenthető, hogy a kórkép nem a fokozott cukorbevitel következménye. Amennyiben a 2-es típusú cukorbetegséget vesszük alapul, akkor ott már egy kicsit árnyaltabb a helyzet. Ennek a betegségnek az alapja az inzulin rezisztencia, vagyis a hasnyálmirigy által kiváltott inzulin nem képes megfelelően kapcsolódni az izom, máj, illetve a zsírsejtek receptoraihoz. Annak ellenére, hogy az inzulinrezisztenciát kiváltó konkrét ok még nem tisztázott, ugyanakkor a genetikai fogékonyság minden bizonnyal szerepet játszik a zavar kialakulásban.