A diétás kóla hátrányai

Sokan választják a diétás kólát azért, hogy édes és pezsgő italokat élvezhessenek, anélkül, hogy több száz kalóriát fogyasztanának, vagy nagy adagot cukrot vinnének be a szervezetükbe.

[wp_ad_camp_1]

Számos tanulmány azonban talált összefüggést a túl sok diétás kóla fogyasztása és a súlyos egészségi állapotok között, beleértve a cukorbetegséget, demenciát, szívbetegségeket és az agyvérzést. Ebben a cikkben megismerheti a diétás kóla és az egészség közötti kapcsolatokat, valamint azt, hogy az egészségesebb-e, mint a normál kóla. Megannyi tanulmány szól azokról az emberekről, akik kólát fogyasztanak, ezt a jelenséget már évek óta tanulmányozzák. Néhány vizsgálat azonban teljes mértékben ellenőrzött olyan kockázati tényezőket, amelyek krónikus egészségügyi problémákat idézhetnek elő, például túlsúlyt vagy ülő életmódot. Előfordulhat például, hogy valaki diétás kólát fogyaszt azért, mert magas a testtömeg-indexe (BMI), és megpróbál lefogyni.  A kutatók nem tudják pontosan, miért növeli a diétás kóla a betegségek kockázatát. Egyesek szerint a diétás szénsavas italok károsíthatják az ereket vagy krónikus gyulladást okozhatnak.

A diétás szénsavas italokkal kapcsolatos szokások megváltoztatásával alááshatják az egészséget. Egy 2012-es tanulmány szerint a diétás kóla megváltoztathatja az agy reakcióját az édes ízekre azáltal, hogy befolyásolja a dopamint, egy neurotranszmittert, amely szerepet játszik az örömben, a motivációban és a jutalomban. A gyakori diétás kóla fogyasztása miatt az ember több édességre vágyhat, ideértve az édességeket és más üdítőket is. Az eredmények azt mutatták, hogy a napi egy diétás kóla megivása szinte megháromszorozta az egyén agyvérzés és Alzheimer-kór kockázatát. Egy 2014. évi tanulmány megállapította, hogy azok a férfiak, akik diétás kólát ittak, nagyobb valószínűséggel lettek cukorbetegek, mint azok, akik nem.