A dió, mint az egyik legértékesebb dióféle

A dió egy igen ízletes csonthéjas gyümölcs, amely nem csak finom, de nagyon egészséges is egyben. Mi most ezekre a jótékony tulajdonságokra szeretnénk felhívni a figyelmet.

Ha megkérdeznék Öntől, hogy melyik a legértékesebb gyümölcs, akkor mit válaszolna? Biztosan nem a dió jutna eszébe elsőre. Pedig így van. A diónak a legértékesebb része a dióbél, de a héját is fellehet használni. Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy elmondhatjuk róla, hogy egy igazi vitamin bomba, melyben megtalálható az A és a E-vitamin is, illetve többféle B-vitamin. Így pl. a titamin is ideg és izomvédő is egyben, illetve a növekedést is serkenti. A dió nem csak vitaminokban, de rostokban és ásványi anyagokban is nagyon gazdag. Ugyanis sok benne a magnézium, kálium és megtalálható benne még a csontképző fluor, mangán, illetve a réz. Ezen felül ki kell még emelni a benne megtalálható szelént, amely szívizomgyengeség ellen kiváló lehet, illetve az immunerősítő szerepét is meg kell említeni. A dió nagyon gazdag még omega-3 zsírsavakban. A dióbélben megtalálhatóak a többszörösen telített zsírok, így az omega 3-zsírsav is. Amely a szív és az érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez járul hozzá. Illetve annak állapotának javulásához is hozzá tehet.

A dióban található telítetlen zsírsavaknak köszönhetően a dió nagyban támogatja az agyműködést, illetve növeli a koncentrációképességét. Ám vigyázni kell vele és mértékletes fogyasztásra hívják fel a figyelmünket, ugyanis a dióra épp úgy jellemző, mint a többi csonthéjas magvakra, hogy nagyon magas a kalóriatartalma. Vagyis 10 dkg dióbélben 600 kalória található meg. A dió mértékletes és rendszeres fogyasztása helyrehozhatja az emésztési problémákat, illetve az emlőrák kialakulását is megakadályozhatja.