A fekete teáról

Napjainkban már nagyon sok különféle tea vásárolható meg a boltokban. A tea, amellett, hogy egy nagyon népszerű ital, számos jótékony hatása van. A teának az antioxidáns hatás mellett, antibakteriális és fertőtlenítő hatása is ismert, amely a benne található katekineknek köszönhető. Kijelenthetjük, hogy Angliában van az egyik legnagyobb hagyománya a teázásnak, annyira, hogy szinte senki nem hagyja ki a délutáni teázást.

A fekete tea az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb teafajták egyikének számít. Népszerűségét leginkább élénkítő hatásának köszönheti, azonban ezen kívül számos más jótékony hatása van. Sokan helyettesítik a kávét fekete teával, mivel sok szempontból egészségesebb, mint a kávé. A kávéhoz hasonlóan a fekete tea is képes lendület és szellemi frissességet adni a szervezet számára, akárcsak a kávé. Annak ellenére, hogy koffeintartalma alacsonyabb, mint a kávéé, vizsgálatok kimutatták, hogy a fekete tea rendszeres fogyasztása nem jelent problémát a szervezetre. A fekete teában található antioxidánsok megkötik a szervezetben található szabadgyököket, megelőzve ezzel a rákos sejtek kialakulását.

Kevesen tudják, hogy a fekete teának baktériumölő hatása van, olyan anyagokat tartalmaz amelyek megölik a szájban található baktériumokat, megakadályozva ezzel a kellemetlen lehelet kialakulását és a fogszuvasodást. Vannak olyan kutatások, melyek szerint a fekete tea rendszeres fogyasztása segít a stresszhelyzetek átvészelésében és hosszútávú fogyasztása pedig segít a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában. Fontos tulajdonsága, hogy serkenti az agy oxigénellátását, és javítja a szellemi teljesítőképességet, serkenti a vérkeringést, ami segít az alacsony vérnyomáson is. Elősegíti az emésztést és serkentő hatással van az anyagcsere folyamatokra.