A Felnőttképzők Szövetségének elnöke a Szakképesítés 4.0-ról

A Felnőttképzők Szövetségének elnöke, vagyis Zsuffa Ákos elmondta mit gondol a kormány által elfogadott Szakképesítés 4.0 elnevezésű dokumentumról.

[wp_ad_camp_1]

Felnőttképzők Szövetségének elnöke kifejtette véleményét a Szakképesítés 4.0 nevezetű dokumentumról, mely egy új rendszer alapjait fekteti le és felváltja az OKJ-s rendszert. Az OKJ 780 szakmát jegyzett, amik közt rengeteg olyan szakképesítés volt, melyek nem igazodtak a munkáltatók által keresett munkakörökbe, valamint nem volt könnyű kiigazódni a rengeteg szakképesítés közt. Éppen ezért a kormány igyekszik modernizálni ezt a rendszert és az OKJ helyett egy két szaklistás rendszer jön létre. Az alaptudást nyújtó alapszakmákat egyházi vagy állami iskolarendszerű oktatásban keretein belül tudják a tanulók elsajátítani, míg a speciálisabb szaktudást felnőttképzési kurzusokon szerezhetnék meg a diákok. Dr. Zsuffa Ákos elmondta, hogy az új irányt üdvözlendőnek tartja és már régóta szükség volt egy ilyen modernizációra.

A felnőttképzés legnagyobb előnye, hogy a piaci igényekhez alkalmazkodik és bárki számára elérhető. Gyakorlatilag bárki részt vehet felnőttképzésben. Úgy is mondhatjuk, hogy az élethosszig tartó tanulás nevezetű trend kiváló alapja. A fejlett ázsiai országokban ennek nagy hagyománya van. Az új rendszer elősegítheti a felnőttképzésben való részvételt. Dr. Zsuffa Ákos úgy gondolja, ha a megfelelő feltételek adottak, akkor az új rendszer mindenképp sikeres lehet. Szükség is van az új rendszerre, mivel felmérések igazolták, hogy a munkavállalók többsége élete során több munkahelyen, illetve munkakörben is kipróbálja magát. Ezért szükség van minőségi átképzési lehetőségre, hogy a munkavállalók a munkaerőpiaci kihívásoknak meg tudjanak felelni.