A fenséges katalán ételek

A földrajzilag változatos régió, Katalónia különféle friss, kiváló minőségű tengergyümölcseit, húst, baromfit, vadhúst, gyümölcsöt és zöldséget termel. Ezek akár teljesen szokatlan kombinációban is megjelenhetnek, például hús és tengergyümölcsei, amit mar i munatnya néven ismernek, vagy előfordulhat baromfi gyümölccsel, esetleg hal és dió is.

[wp_ad_camp_1]

A lényeg, hogy mindenképpen érdemes jellegzetes katalán ételeket kóstolni, amelyek szimbolizálják a változatos katalán kultúrát. Ami náluk állandó az a permil (sonka) és a formatge (sajt). A legfőbb sajtkészítő központ Katalóniában La Seu d’Urgell, a Cerdanya kerület valamint a Pallars területe északnyugaton. Bár rengeteg tradicionális sajt kezd kimenni a divatból, azért még mindig kóstolhatnak például formatge de trupít az ide látogatók, ami olíva olajban áztatott kecskesajt. Többféle kolbásszal is lehet találkozni, aminek sertés az alapja. Ilyen kolbász például a botifarra, a fuet, amely vékony szárított disznóhúsból készül, vagy éppen a llonganissa. A katalánok odavannak az erdei gombákért, és ősszel akár több napra is eltűnnek, csakhogy a legjobbakat tudják leszedni. A Calçot (nagy édes újhagyma) is jellemzően katalán.

Ezeket a hagymákat forró parázs fölött pörkölik, és egy fűszeres szószba mártják őket. Erre a rituáléra általában vasárnap kerül sor, ahol a calçot az első fogás, amit egy bőséges húsos étel és kolbászos ételek követnek. Érdemes őket kipróbálni valamelyik tradicionális parasztházi étteremben. A katalán konyhában sokkal nagyobb jelentőségük van a szószoknak, mint Spanyolország bármely más részén. A leghíresebb szószuk a sofregit, ami fokhagymából, sült hagymából és paradicsomból készül, valamint kedvelt szósz még a samfaina is, ami tartalmazza a sofregit hozzávalóit is, valamint pirospaprikát, padlizsánt vagy cukkinit is.