A fény- és hangterápia fokozhatja az agy működését

Az egereken végzett új kutatások azt mutatják, hogy az innovatív fény- és hangstimulációs terápia tisztázhatja az agyban a mérgező plakk felhalmozódást, és csökkentheti az Alzheimer-kór néhány tünetét és kognitív működését. Egy könnyű hang kombinációs terápia megakadályozhatja az Alzheimer-kór kialakulását.

[wp_ad_camp_1]

Az Alzheimer-kór az agyban magában foglalja a béta-amiloid plakkok kialakulását és a tau egyesülését, ami egy olyan toxikus fehérje, amely megzavarja a neurális hálózatok megfelelő működését. A közelmúltban végzett kutatások azt sugallják, hogy az ilyen kognitív károsodással rendelkező emberek az agyhullám zavarát is tapasztalják. A neuronok (agysejtek) különböző frekvenciák elektromos oszcillációit eredményezik, amelyeket “agyhullámoknak” neveznek. Korábbi tanulmányokban Tsai professzor és munkatársai egy könnyű stimulációs kezelést alkalmaztak, melynek során az egérmodelleket 40 órás villanással fényvisszaverő fénynek tették ki naponta 1 órán keresztül.

Ekkor a kutatók megállapították, hogy ez a nem invazív megközelítés segített csökkenteni a béta-amiloid plakkok és a foszforilált tau fehérjék szintjét a rágcsálók agyában. Ezenkívül a csapat megfigyelte, hogy a fénystimuláció fokozta a mikroglia aktivitását, egyfajta idegsejtet, amely szerepet játszik az immunválaszban, és a sejt törmelék tisztításával működik. Ez a korábbi kutatás azonban csak az agy vizuális kéregének változására összpontosított. A jelenlegi tanulmányban a tudósok úgy döntöttek, hogy egy lépéssel tovább mennek, és megpróbálják kezelni a memória és a tanulási folyamatokban részt vevő más agyi régiókat a hangstimuláció segítségével a gamma-agyhullámok kiegyensúlyozására. “Az, amit itt bemutattunk, az, hogy teljesen eltérő érzékszervi módszert alkalmazhatunk az agy gamma-oszcillációinak kiváltására,” mondja Tsai.