A fogkefe érdekes története

Vannak olyan higiéniai eszközök, amelyeket mindenki ismer és használ, mint például a fogkefe. Sokan el sem tudnák képzelni a mindennapjaikat anélkül, hogy naponta legalább egyszer ne mossák meg a fogukat. Na de vajon honnan is ered ez az egész? Hogyan és mikor jelent meg a fogkefe a világon?

A fogkefe elődje tulajdonképpen a különféle fadarabok, gyökerek voltak, melyeket egyszerűen csak rágcsáltak egy ideig. Az archeológusok ilyen leleteket találtak az ókori Babilónia területén i.e. 3500-ból. A történészek szerint az ókori Egyiptomban még az ujjukat használták kefe helyett, míg a római és görög időkből rágható és ehető fogpiszkálókról vannak feljegyzések. A kínaiak ugyancsak sajátos ízű faágakat használtak, a nyers botocskákat egy mai ceruza méretére faragták, az egyik vége fogpiszkáló volt, a másik puhább rész pedig rágásra szolgált. Olyan kínai fogkeféket is találtak, amelyek bambuszból vagy csontból készültek, ezekre pedig disznók szőrét, erős sörétjeit erősítették. Kínában a XV. század második felében már használtak egy mai fogkeféhez hasonló szerszámot.

A lényeges dátum ezután az 1780-as év, amikor William Addis feltalálja a klasszikus fogkefét, így Angliában ismert és elismert lesz. Sokan úgy vélik azonban, hogy az utazók hozták be Európába, de maradjunk az általánosan elfogadott elméletnél. A fogkefe feltalálása után a XIX. Században szénnel kevert krétaporral is próbálkoznak. Kémikusok, fogorvosok próbálják megtalálni azt a krémet, amely őrzi a fogak épségét és melynek az íze, ha nem is kellemes de elfogadható. Amerikában az 1896-os évben már a Colgate megvásárolható a boltokban és kis tubusokban árulják.1938-ban az angol Dupont laboratóriumaiban először használnak nejlont az állati szőrök helyett. A fluor az 1950-es évektől jelenik meg a különféle fogkrémekben.