A fokhagyma termesztése

A fokhagyma táplálkozás jelentősége roppant magas. Annak ellenére hogy közvetlen nyers fogyasztása minimális, az élelmiszeripar, illetve a fűszeripar jelentős mértékben hasznosítja. Ennek köszönhetően a háztartási termesztése is jelentős.

[wp_ad_camp_1]

A fokhagyma közepes hőigénnyel rendelkezik, azonban érdemes tudni, hogy a tenyészidőszak elején kiválóan tűri a hideget. A fejlődés egyes fázisaiban rosszabb a hidegtűrése, viszont azokban az időszakokban Magyarország területén nem kell problémákra számítani. Ebből adódóan kijelenthető, hogy a magyarországi éghajlat tökéletesen megfelel a fokhagymának, nem kell a hőigényével különösebbek foglalkoznunk.

Mivel a vegetáció középső szakaszában hozzávetőlegesen 20 °C hőmérsékletet kíván, ráadásul az érési szakasz elején a 25 °C kívánatos számára, így lehetőleg tartózkodjunk a túlzottan korai ültetéstől.

A fényviszonyokra sem különösen érzékeny. A magyarországi fényviszonyok megfelelőek számára, akár tavaszi, akár őszi ültetésről van szó.

A vízigénye sem jelentős, egyedül a kihajtás szakaszában kíván nagyobb mennyiségű csapadékot. Annak ellenére, hogy a fokhagyma remekül tűri a szárazságot, érdemes odafigyelnünk az időnként locsolásra, hiszen így jelentősen nagyobb hozamot érhetünk el.

Ezidáig azt láthattuk, hogy a fokhagyma kifejezetten igénytelen növény; beéri kevés fénnyel, jól tűri a hideget és nem különösebben érzékeny a magas hőmérsékletre sem, valamint kifejezetten szárazságtűrő növény… Más a helyzet viszont a fokhagyma tápanyagigényével; a növény jelentős táplálást igényel. Más hagymafélékhez viszonyítva, illetve a vöröshagymával összehasonlítva, sokkal több tápanyagot igényel. A megfelelő táplálást különböző műtrágyák kijuttatásával tudjuk biztosítani számára.