A folyékony kenyér jótékony hatásai

A férfiak előszeretettel hivatkoznak a sör jótékony hatásaira annak érdekében, hogy igazolják a szenvedélyük „hasznosságát”. A magyarázat nem teljesen alaptalan, hiszen a sörben valóban számos olyan anyag található, amely kiváló élettani hatásokkal rendelkezik. A mértékletes fogyasztás számos pozitív tulajdonsággal bír, kiváltképpen azok esetében, akik életkorral járó megbetegedésekben szenvednek.

[wp_ad_camp_1]

A legtöbb esetben a bor kerül szóba, ha a mérsékelt alkoholfogyasztásról beszélünk. Ez elsősorban a franciáknak köszönhető, akik jelentős lobbit folytatnak a borfogyasztás mellett, természetesen nem minden alapot nélkülözve; a mérsékelt alkoholfogyasztás főként a zsíros táplálkozást folytató egyének esetében jelent védelmet a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakítása ellen. Magyarán gyakorlatilag mindegy, hogy egy pohárka finom vörösbort, egy pohár sört vagy egy kis kupica pálinkát hörpintünk fel.

A mérsékelten fogyasztott alkohol emeli a vér HDL szintjét, ezt nevezzük jó koleszterinnek a köznyelvben. Eközben csökken a vérrögök kialakulásának veszélye, illetve csökken a 2-es típusú diabétesz kialakulásának valószínűsége.

Noha az itt felsoroltakon kívül is számos előnyös élettani hatás lenne még említhető, mint például az időskori agyműködés serkentése vagy a B-vitamin tartalom, mégsem szabad a sörre úgy gondolnunk, mint gyógyszerre. A rendszeresség és a kis mennyiség garantál bizonyos pozitív hatásokat, de „gyógyításra” nem alkalmas. Egyszerűen úgy kell gondolnunk rá, mint a rendes táplálkozás egy elfogadható és egészséges elemét, aminek helye lehet a mindennapjainkban, de semmiképpen sem „adagolhatjuk túl” tartósan. A nagymértékű alkoholfogyasztás számos veszélyes és nagyfokú egészségkárosító hatással rendelkezik.