A fugázás fontos!

A fürdőszobában, a konyhában és az előszobában előszeretettel alkalmazunk csempéket és különböző burkolatokat, hiszen ezek rendkívül könnyen tisztán tarthatók. Az összképet azonban nem csak maga a lapozás, hanem a fugázás is meghatározza.

[wp_ad_camp_1]

Nem mindegy tehát, milyen fugázást választunk; a fugák színe, szélessége és mélysége is jelentős mértékben befolyásolja a végeredmény vizuális értékét. Mindenekelőtt azt kell fejben tartanunk, hogy a fugázást csak akkor kezdhetjük el, ha már a ragasztó teljesen megszáradt; nyári időszakban és jó „nedvszívó képességű” fal esetében ez egy nap alatt történik meg, de biztosabb, ha két napot várunk.

A fugázóanyagok ma már színes kivitelben is megvásárolhatók. Régen jellemzően minden fugázó fehér színű volt, de már jó ideje használunk színes anyagokat. Az az általános ajánlás, hogy a fuga színe vagy harmonizáljon a csempével vagy pedig legyen tőle visszafogottabb színű, de semmiképpen ne domináljon. Persze ezt az ajánlást sokan megszegik, a végeredményre pedig csak annyit mondhatunk, ízlés dolga…

Nem szabad elfelejteni, hogy a fugázókat mindig a rendeltetése szerint válasszuk; a kültéren a napsugárzás jelent terhelést a fugázóanyag számára, a medencében a víz állandó jelenléte károsítja, a konyhában és a fürdőszobában a páralecsapódás roncsolja. Igyekezzünk mindig olyan fugázót választani, ami az adott igénybevételnek felel meg. Ez vonatkozik a csempék anyagára is, hiszen egyes lapok más-más típusú fugázót igényelhetnek; kérjünk pontos útbaigazítást a vásárlás során!

Manapság egyre népszerűbbek az egészen nagyméretű lapok, amelyekhez egészen kicsi fugatávolságot párosítanak. Ez bizonyos szempontból előnyös is, hiszen így kevesebb fugázóanyagra van szükség és könnyebben felhelyezhető.