A füge jótékony hatásai

A füge a gyümölcsök közül az egyik legédesebbnek számít. Illata kellemes, mindenki számára csábító lehet, annak is, aki még nem kóstolta. A fügét íze mellett egészségessége miatt is nagyon érdemes fogyasztani, hisz számos jótékony hatást képes az emberi szervezetre gyakorolni.

Összetevői közt megtalálható az A-, C-, E-, és K-vitamin, ásványi anyagai a kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, ezek mellett tartalmaz még tiamint, riboflavint, niacint. A füge rákellenes hatásokkal bír, leküzdi a különböző vírusokat, a magas-, illetve alacsony vérnyomást szabályozza, jó hatással van a cukorbetegségre, helyreállítja a koleszterinszintet, serkenti a memóriát, szépíti a bőrt, a szervezetben pótolja a kalciumhiányt, segít a fogyásban, kezeli az álmatlanságot.

A füge bár trópusi növény, Magyarországon is termeszthető, mára már egy igen elterjedt növényfaj lett, hisz édeskés íze és jótékony hatásai miatt, egyre többen fogyasztják. Ha kertünkben elegendő helyet tudunk biztosítani a fügefának, akkor mindenképp ültessünk egyet, hisz a fügekedvelők ezzel az egész szezon alatt, bármikor élvezhetik a friss füge ízét és illatát. A friss füge kissé puha és lila színű. Belseje lágy és édes ízű. Ha boltban szeretnénk megvásárolni, leginkább darabonként csomagolva érhető el, így a kereskedésben is jobban tudják tárolni és mi is könnyebben haza tudjuk szállítani. A fügét mindenképp hűtőszekrényben kell tartani, mivel csupán 2-3napig áll el. Fogyaszthatjuk magában, készíthetünk belőle süteményeket, lekvárt, de remek köretként is szolgálhat a sós ételek mellé. Fűszerezzük rozmaringgal vagy kakukkfűvel, remek íz kombinációt hozhatunk létre. Hidegtálakon nagyon passzol érlelt sajtokkal, sonkával, de csupán kenyér mellé fogyasztva is kiváló ételnek számít.