A fűszerek gyógyító hatásai

Mint sokan tudják már a legtöbb fűszert nem csak azért érdemes alkalmazni mert finom ízt biztosítanak az ételeink számára, hanem mert nagyon jótékonyan hatnak az egészségünkre.

[wp_ad_camp_1]

Az ételek fűszerezése egyáltalán nem új keletű dolog, hiszen már az ősember is számos gumót, gyökereket használt fel az ételek ízesítésére, és sok esetben pont azokat, amelyekkel gyógyításra is alkalmaztak. Amely cseppet sem meglepő, hiszen a mértékkel használt gyógynövények javítják az étvágyunkat, serkentik az emésztést, és ráadásul aromás illatokkal, és gazdag ízekkel látják el az ételeinket. Ahhoz, hogy a fűszereket kellőképpen tudjuk alkalmazni, ismernünk kell azok hatásait a szervezetünkre. Egyik ilyen gyógynövény a bazsalikom, amely tulajdonképpen a basileus szóból ered és királyt jelent, amely a füvek közötti helyét jelzi. Az mellett, hogy étvágygerjesztő hatással rendelkezik, még baktérium ölő hatással is rendelkezik, így akár tartósításra is alkalmazható. Továbbá meg kell még említeni, hogy vízhajtó és puffadáscsökkentő is egyben.

A következő növény a citromfű, melyet már az ókori görögök és rómaiak is alkalmaztak, hiszen már akkor felismerték a jótékony hatásait. Akkoriban úgy tartották, hogy a citromfűből készült tea valósággal új életre keltette az embert. Oldja a feszültséget és nyugtató hatással is rendelkezik. Ám ezek mellett a fejfájásra is alkalmazható. Meg kell még említenünk az édesköményt, melyet már az ókori népek is használtak. Elsősorban a magját kell felhasználni, amely nagyon jó alkalmazható légcsőhurut és köhögés esetén. A fahéj az a fűszernövény, amely nagyon sok süteményben jelen van és finom ízt kölcsönözz számukra. Ám ez mellett még emésztésserkentő, étvágyserkentő, gyomorerősítő, illetve idegerősítő hatással is rendelkezik.