A fűszernövények nem csak a konyhában

Érdemes elmondani, hogy a legtöbb fűszert nem csak azért érdemes alkalmazni mert finom ízt kölcsönöznek az ételeink számára, hanem sokkal inkább azért mert nagyon jótékonyan hathatnak az egészségünkre.

Az ételek fűszerezése egyáltalán nem új keletű dolog, ugyanis már az ősember is számos gumót, gyökereket használt fel az ételek hozzáadásához, és a legtöbb esetben pont azokat, amelyeket a gyógyításra is alkalmaztak. Ez viszont cseppet sem bizonyul meglepőnek, hiszen a mértékkel használt gyógynövények javíthatják az étvágyunkat, serkentik az emésztést, ezen felül még az aromás illatokkal, és gazdag ízekkel is ellátják az ételeinket. Ahhoz, hogy a fűszereket kellőképpen tudjuk alkalmazni, ismernünk kell azok jótékony hatásait a szervezetünkre. Az egyik ilyen gyógynövény amely nagyon hatásos lehet, az a bazsalikom, amely tulajdonképpen a basileus szóból ered és királyt jelent. Ez már a füvek közötti helyét rögtön elárulja. A bazsalikom étvágygerjesztő, de ezen felül még baktérium ölő hatással is rendelkezik, így akár tartósításra is alkalmazható.

Meg kell még említeni, hogy vízhajtó és puffadáscsökkentő is egyben. A citromfű az a fűszer, melyet már az ókori görögök és rómaiak is alkalmaztak, hiszen már akkoriban felismerték a jótékony hatásait. Abban az időben úgy tartották, hogy a citromfűből készült tea valósággal újéletre keltheti az, aki fogyasztja. Tulajdonképpen oldja a feszültséget és nyugtató hatással is bír. Ezen felül érdemes meg megemlíteni, hogy a fejfájásra is alkalmazható. Az édeskömény is ide sorolható, melyet már az ókori népek is alkalmaztak. Ugyanis nagyon jól alkalmazható légcsőhurut és köhögés esetén is. A fahéjról el kell mondani, hogy étvágyserkentő, gyomorerősítő, illetve idegerősítő hatással is rendelkezik.