A futókakukkok élete

A futókakukkok szórakoztató, furcsa madarak, amelyeket könnyű felismerni hosszú farkuknak, gyors lábuknak, foltos tollazatuknak, vidám címerüknek és merész, kíváncsi hozzáállásuknak köszönhetően. De mennyit tud a futókakukkokról? Milyen gyorsan futnak? Mit esznek ezek a madarak? Milyen madarak a legközelebbi rokonaik? Milyen hangokat adnak ki?

Kétféle futókakukk létezik, a nagyobbik (Geococcyx californianus) és a kisebbik (Geococcyx velox). Mindkét madár a Cuculidae családba tartozik, amely körülbelül 150 különféle madárfajt tartalmaz, mint például kakukk, koel, és malkoha. Az futókakukkot földi kakukknak, kígyóölőnek és őrült kakukknak is nevezik. Míg általában magányos madarak, néha párban is megtalálhatók. A nagyobb futókakukk Új-Mexikó állami madara. Az ősi bennszülött amerikai és mexikói népek is tisztelték a futókakukkokat, és a madarakat jó szerencsének, valamint az erő, a bátorság, a sebesség és az állóképesség szimbólumának tekintették. A futókakukk tollakkal elhárították a gonoszt, és úgy gondolták, hogy a madár nyomai elvezethetik az elveszetteket egy ösvényhez. Futókakukk utalásokat találtak a pima, hopi, pueblo, anasazi és mogollon törzsek vallási meggyőződésében, folklórjában és legendáiban.

Nagyobb futókakukkok Mexikó keleti, középső és északi részén találhatók. Elterjedési területe az Egyesült Államok délnyugati részén, Kalifornia közepén, Utah déli részén, Colorado középső részén, Missouri déli részén és Louisiana nyugati részén van. A kisebb futókakukkok Mexikó nyugati részén találhatók, ideértve a Yucatan-félszigetet is, és hatótávolságuk nagyjából délre Nicaraguáig terjed. Egyik futókakukk sem vándorol. Ezek a madarak inkább a száraz, viszonylag kopár vagy cserjés élőhelyeket kedvelik, mint például a sivatagok, kanyonok, nyílt mezők vagy mezőgazdasági területek. Elterjedési területük peremén erdős széleken találhatók meg, és a terjeszkedő közösségekkel is megszokhatják a külvárosi élőhelyeket.