A gerincproblémák legfőbb okozói

Számos olyan ember van, aki élete során nem egyszer hátfájással küzd. Ennek az okozója legtöbbször gerincproblémákra vezethetők vissza. Van olyan eset, amikor valakinek a gerincproblémái miatt születési rendellenesség áll, és van olyan is, amikor kialakul nála ez a betegség. Ilyenkor általában nem egyetlen, hanem több tényezőre vezethető vissza a dolog. Megéri tudni ezekről a tényezőkről, hogy így legyen elkerülhető a dolog, amennyire a körülmények engedik.

A gerincproblémák általában a helytelen testtartásra vezethetők vissza. Ez kialakulhat pszichikai és fiziológiai okokból egyaránt. A helytelen testtartást már gyermekkorban „elsajátíthatja” az ember, ezért nagyon oda kell figyelni már egészen kicsi kortól ezekre a dolgokra. A rendszeres testmozgás és sportolás nagyon sokat javíthat, segíthet ezeken a dolgokon. Később, idősebb korban már általában a munkavégzés miatt alakul ki a helytelen testtartás, és emiatt a gerincproblémák is fokozódhatnak. Amikor ilyen dolgokról van szó, akkor általában a gyógytorna, a gyógymasszázs és a csontkovácsolás szokott segíteni. Fontos itt megjegyezni, hogy nem elég csak az egyiket alkalmazni, hanem szükség van mindhárom dolog együttes összjátékára ahhoz, hogy a panaszok enyhüljenek, és a gerinc (meg a körülötte levő izmok) szó szerint is egyenesbe jöjjenek, feltéve, hogyha nem olyan nagy a baj.

Sokszor azonban a gerincproblémákat nem az ember helytelen testtartása, vagy egészségtelen, mozgáshiányos életmódja okozza, hanem valami egészen más, például lelki oka van. Ilyenkor először is az a lényeg, hogy ezeket keressük meg magunkban, és csak ezt követően dolgozzunk a fiziológiai aspektuson, mert ellenkező esetben nem érhetünk el eredményt. A fizioterápia egy szintén bevált módszer lehet a gerincproblémák tüneteinek leküzdésére.