A gyümölcslé fogyasztás fontossága

Napjainkban már rengeteg különböző fajta gyümölcslé kapható a boltok polcain. Vannak köztük olyanok amelyek száz százalékosak, ezeknek az ára is magasabb és egészségesebbek is. A gyümölcslé táplálkozástanilag a legértékesebb üdítőitaloknak számítanak.

[wp_ad_camp_1]

Ezek az italok friss gyümölcsből, és más adalékanyagokból készülnek, mint például a színezékek, ízesítőanyagok, esetleg tartósítószerek. Vannak köztük szűrt rostos italok, illetve gyümölcstartalom aránya szerint, nektárok, gyümölcslevek, és juice-ok. A gyümölcsleveket három csoportba sorolják, a 100%-os, a 25-50%-os, és a minimum 12%-os. A 100%-os gyümölcslé, más néven juice. Száz százalékos gyümölcshányadot tartalmaz, cukor és más adalékanyagok nélkül. A következő kategóriába tartoznak azok, amelyek 25-50%-os gyümölcstartalommal rendelkeznek és tartalmaznak hozzáadott cukrot, színezéket, természetes és természetazonos aromákat, tartósítószereket azonban nem. A minimum 12%-os gyümölcstartalommal rendelkező gyümölcsleveknél megengedett a tartósítószerek hozzáadása is. A gyümölcslevek a táplálkozás fontos kiegészítőit alkotják.

Leggyakrabban édes ízük van és a benne található anyagok hamar felszívódnak a szervezetben. Természetes összetevőket is tartalmaznak, mint például vitaminokat, ásványi anyagokat, szerves savakat és szénhidrátokat. Természetesen a 100%-os gyümölcslevek a legegészségesebbek, ezeket azonban ajánlott házilag hígítani. Ha tehetjük tehát, akkor mindenképp 100%-os gyümölcslevet vásároljunk és fogyasszunk mivel azok a leggazdagabbak vitaminokban, ásványi anyagokban és nem tartalmaznak adalékanyagokat és tartósítószereket. Otthon saját magunk is készíthetünk különböző gyümölcsleveket, smoothie-kat, juice-okat, stb.