A hajhullás okozói

A hajhullásnak több oka is lehet, de legfontosabb oka a stressz, főleg a férfiak körében. Nagymértékben a stressz tehet róla, hogy hajunk hullni kezd, és hogy csomókba szedhetjük ki a kádból. A megoldás ebben az esetben az életformaváltás, és ügyeljünk jobban a hajra, használjunk koffeines sampont, és gondosan ápoljuk a hajat, szárításkor például, figyeljünk rá, hogy gondosan szárítsuk a hajat, és nem túl közelről.

A hajhullás egyéb okai lehetnek például, hogy a hajszálak között nyugalmi fázisban lévők száma megnövekszik, és ilyenkor hajhullás következik be. Ez általában terhesség, nagyobb műtét, drasztikus fogyás, nagymértékű stressz után pár héttel következik be. Ilyenkor általában a kihullt haj végén megfigyelhető a hajhagyma is. A hajhullás oka lehet genetikus is. Ez a hajszálak elvesztésének leggyakoribb oka, és felmenőinket érheti érte a felelősség. Az örökletes hajhullás olyan, mint más örökletes betegségek, az örökölt genetika tehet róla. A nőknél általában a frufru vonalától indul el ez a fajta hajhullás, akár a húszas éveikben is jelentkezhet már.

A hajhullás hátterében állhat a pajzsmirigy alulműködése is. Ez főként nőket érint. Túl kevés pajzsmirigyhormont termelődik a szervezetben, ami hatással van a szervezet működésére, a hangulatra, és természetesen a hajhullásra is. A pajzsmirigy, ha túl sok hormont termel, az is okozhat hajhullást. Ilyenkor az anyagcsere felgyorsul. A betegség gyógyszerrel kezelhető. Az anémia is vezethet hajhulláshoz. Az anémia azzal jár, hogy ilyenkor a szervezetünkben nincs elég vörösvérsejt, így a sejtek egy részéhez nem jut elég oxigén. Tünete lehet ennek is a hajhullás. A hajhullást rengeteg dolog okozhatja, sajnos nehéz vele felvenni a harcot. Fontos, hogy egészséges életet éljünk, kisebb lesz a hajhullás esélye.