A hálaadás ünnepe

Az ünnepek mindenki számára nagyon fontosak és nagy készülődés övezi őket. A világ minden táján a különböző nemzeteknek vannak saját ünnepei. Ilyen például a hálaadás is, amelyet hazánkban ugyan nem ünnepelnek, viszont Amerikában ez számít az egyik legfontosabb ünnepnek. Valószínűleg sokan hallottak már róla, hiszen nagyon sok amerikai filmben jelenik meg a hálaadás ünnepe.

A hálaadás egy észak-amerikai ünnep, amely a hagyományok szerint az őszi betakarítások után az emberek hálát adnak Istennek a termésért. Kanadában október második hétfőjén tartják, az Amerikai Egyesült Államokban pedig november negyedik csütörtökjén ünneplik. A hálaadást először 1621-ben ünnepelték az Amerikai Egyesült Államokban. A történet szerint az európai vallásüldözések elöl menekülő telepeseket a wampanoag indián törzs segítette ezekben a nehéz időkben és megtanították nekik a helyi vadászatot, halászatot, a kukoricatermesztést, a juharszirup kinyerésének mesterségét stb. Az őszi gazdag termés után William Bradford nagy ünnepséget rendezett, ahová az indiánok is hivatalosak voltak. Az Államokban hivatalosan 1789-ben hirdette ki először az ünnepet, George Washington.

A hálaadás szellemében a családtagok összegyűlnek, hogy együtt ünnepelhessenek. A szokás egyik legfontosabb része a közös vacsora, melynek nélkülözhetetlen eleme a pulyka. A pulyka egyfajta szimbólumává vált az ünnepnek, annyira, hogy a hálaadást néha “pulyka napnak” is nevezik. Az Amerikai Egyesült Államokban a hálaadás a karácsonyi időszak kezdetét is jelzi. Kanadában hivatalosan először 1872-ben ünnepelték a hálaadást, a walesi herceg súlyos betegségének felépülése alkalmából. A következő hivatalos ünnep csak 1879-ben volt, amikor a parlament nemzeti ünnepnek nyilvánította a hálaadást.