A ház legtisztább része a WC ülőke?

Már számtalan kutatás folyt arra vonatkozóan, hogy mi is a legtisztább része a háztartásoknak és melyek azok a részek, melyek kevésbé higiénikusak, pedig nap, mint nap használjuk őket. A vécéülőkét például méltánytalanul tartják a legpiszkosabbnak, holott olyan fontos dolgok, mint a vágódeszka sokkal több baktériumot tartalmaznak, jelentették ki az amerikai kutatók.

[wp_ad_camp_1]

Több esetben is bizonyítást nyert, hogy a vécéülőke tisztább, mint az otthon egyéb részei, viszont ezt most az Arizonai Egyetem mikrobiológusai is megerősítették. Vizsgálataik alapján megállapítást nyert, hogy átlagosan tíz baktérium sincs négyzetcentiméterenként a vécéülőkéken, ezek alapján a háztartás legtisztább részei közé tartozik, holott a legszennyezőbb részként tekintünk rá. Ami viszont megdöbbentő, hogy vágódeszkát, melyet hagymavágásra, gyümölcsaprításra, hússzeletelésre is használunk a mindennapok folyamán kétszázszor több baktérium lepi el, tehát kétszázszor piszkosabb felületen tartjuk ételeinket, mint a vécéülőke.

Ezek szerint sokkal többször és sokkal figyelmesebben kell tisztítani a vágódeszkát, hogy az valóban higiénikus legyen, legalább annyira, mint egy ülőke. Mivel mindenki arra gondol, hogy a vécé a legpiszkosabb rész egy házban, így annak tisztítására is nagyobb figyelmet fordítunk, ami aztán a fent említett következményekkel jár.

Az egyetem kutatói rávilágítottak, hogy a legpiszkosabb mégsem a vágódeszka, hanem a mosogatószivacs és a törlőruha, ami már csak azért is hangzik ironikusnak mivel pontosan ezeket a tárgyakat használjuk tisztításra. A mosogatószivacson 200 ezerszer több baktérium van, mint például a vécéülőkén, a törölgetőn pedig 20 ezerszer annyi. Érdemes ezeket sűrűbben cserélni és nagyobb figyelmet fordítani a karbantartásukra saját egészségünk megőrzése érdekében.