A hétvégi alvás nem pótolja a hiányzó órákat

Amikor a hét folyamán rosszul alszunk, azzal a gondolattal nyugtatjuk meg magunkat, hogy a hétvégén majd bepótoljuk az elvesztett alvási órákat. Azonban egy új tanulmány rossz híreket közöl: a hétvégén történő alvás nem változtatja meg a krónikus alvási veszteséget. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy nem szabad a hétvégi alvásra támaszkodnunk, mint alváspótlásra.

[wp_ad_camp_1]

A Betegségellenőrzési Központ szerint az Egyesült Államokban a felnőttek körülbelül egyharmada nem felel meg az alvás javasolt küszöbértékének, amely a központ iránymutatásai szerint legalább 7 óra alvást jelent naponta. Az alváshiány különböző okokból, beleértve az alvászavarokat is, gyakran előfordulhat, de gyakran a napi stressztől, a túl sok munkahelyi kötelezettségtől vagy egyébként hektikus élettől alakul ki. Erős összefüggés van az éjszakai alvás túlzott hiánya és bizonyos metabolikus állapotok között, köztük az elhízás, a cukorbetegség és a szív-érrendszeri problémák kialakulásának fokozott kockázata között.

Amikor rendszeresen keveset alszik a hétköznapokon, sokan remélik, hogy a hétvégén majd többet alszanak. Egy tanulmány, amely tavaly a Sleep Research folyóiratban szerepelt, azt mutatta ki, hogy az alvás nagyon hasznos lehet az egészség fenntartásában. A kutatók azt találták, hogy a résztvevők, akiknek a hét folyamán kevesebbet kellett aludniuk, vacsora után még nassoltak, ami szintén súlygyarapodáshoz vezetett. Azonban a tanulmány résztvevői, akik elhitték a „hétvégi hazugságot”, kevesebb kalóriát fogyasztottak, mint azok, akik korlátozott alvási sémát folytattak. Mindazonáltal, még a hétvégén való alvás lehetősége után is, akik a hét folyamán visszatértek a korlátozott alvási mintákhoz, továbbra is a szervezet órájának diszregulációját tapasztalták. A vacsora utáni nassolás szokásait folytatták, és tovább nőtt a súlyuk.