A hormontermelő szervek betegségei

Ha a hormontermelő szervek rendellenesen működnek, annak hamar fizikai tünetei is lesznek, így gyanakodhatunk, hogy baj van. Ekkor érdemes felkeresni egy endokrinológus szakorvost.

Hormontermelő szervek betegségei részletesen a továbbiakban! A pajzsmirigy rendellenes működésének több oka is lehet, ilyenek például a pajzsmirigy alulműködése, túlműködése, a jó és rossz indulatú daganatok, valamint a pajzsmirigy gyulladás. A petefészek zavar jelei a meddőség, menstruációs zavarok, valamint a PCOS, vagyis policisztás ovárium szindróma. A mellékpajzsmirigy rendellenes működése esetében számolni kell ismétlődő vesekövességgel, alacsony vagy magas vár kalcium szinttel, valamint csontritkulással. Ugyanakkor a mellékvese, de a petefészek túlzott férfi nemi hormon termelődése által is lehet fokozott szőrnövekedést, pattanásosságot, valamint tartós hajhullást tapasztalni. A férfi nemi működés zavarai közé tartozik az impotencia, a meddőség és a férfi emlő megnagyobbodása.

A fenti tünetek egytől-egyig bosszantó, az életminőséget romboló hatásúak, így, ha ezeket tapasztalja, akkor érdemes utána járni a bajnak. Megemlíthetjük még az agyalapi mirigy zavara által bekövetkezett fokozott tejelválasztást is. De, a fiatalkori magas vérnyomás és a kóros a kalóriabevitellel nem magyarázható fogyás vagy hízás is utalhat hormonális problémákra. A betegség feltárásához orvosi vizsgálatra van szükség, amit endokrinológus szakorvos végez el, valamint szükség esetén akár további orvosi vizsgálatokat rendelhet el, például nőgyógyász, urulógus, andralógiai konzultáció vagy diétás tanácsadás. Bővebb információk és a szakorvosok elérhetősége a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalon.