A hosszú párkapcsolat titka

Egy kezdődő párkapcsolat általában szép, problémamentes, hiszen miután egymásba szeretnek, úgy érzik, hogy az a szerelem örökké tart. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy a szerelem nagyon ritkán tart örökké, mert az ember folyamatosan változik úgy testileg, lelkileg, mint fizikailag. Legtöbbször a szerelem helyébe lép a szeretet, a megbecsülés, és az egymás iránti tisztelet.

Senki sem tanítja meg nekünk, hogy hogyan kell párkapcsolatban élni, de jó példaként szolgálhatnak szüleink, nagyszüleink, barátaink. A párkapcsolat mindenki számára a legszemélyesebb ügy, ezért nehezen fogadnánk el a mások által előírt szabályokat. Konfliktusok minden házasságban, párkapcsolatokban előfordulnak, de ez nem azt jelenti, hogy rögtön válóperes ügyvédhez szaladunk. Ilyenkor nagyszerű lehetőség adódik számunkra, hogy megismerjük és megtapasztaljuk saját énünket. Ha egy pár élete teljesen konfliktusmentes az azt jelenti, hogy az egyik fél már nincs jelen az adott kapcsolatban, vagyis feladta az egészet, főleg az egyéniségét.

Természetesen, együtt élni valakivel évtizedeken keresztül, nem is olyan könnyű. Nagyon sok ember menekül az állandóság elől, jobban szereti és gyönyörködteti a változatosság. Egymás mellett élve meg kell tanulnunk tolerálni és elfogadni azt a tényt, hogy mindenki másmilyen. Senkit se próbáljunk megváltoztatni, mert az nem fog menni, esetleg csak ideig-óráig. Inkább legyél türelmesebb, megértőbb. Az ember, társas lény, de mindig problémával jár a két személyiségnek az összecsiszolódása, mely alkalmazkodást, egymás igényeinek való megfelelést jelenti. Sokan és sokszor ostobán viselkednek, mellyel megkeserítik saját maguk és mások boldogságát is. Meg kell fontolni és érteni, hogy milyen változtatásokra van szükség ahhoz, hogy harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb legyen a párkapcsolat.