A jó almaszósz titka!

Lehet, hogy gyerekként szerettük a kis műanyagdobozban levő fogfájdítóan édes és lágy almaszószt, de napjainkban már mindenki ízlése változott és megérett. Ma az almaszószt enyhén cukrozott, szépen textúrált állapotában képzeljük el, és ez mind el is érhető, ha messziről elkerüli a következő hibákat.

[wp_ad_camp_1]

Az első leggyakoribb hiba, amit elkövethet, hogy meghámozza az almát, és benn hagyja a magvakat. Ha az almát a héjával együtt főzi, az egy vonzó rózsaszín árnyalatot kölcsönöz majd az almaszósznak, és időt is spórol ezzel. Azt az időt pedig inkább töltse el azzal, hogy kiszedi az alma magvait egy teáskanállal, hiszen ha azzal együtt főzi meg az almákat, keserű ízük lesz. Az almaszósz főzése nem egy egész napos program, így ha 30-40 percnél tovább tart a főzés, az azt jelenti, hogy túl nagyok az almadarabok. A cél az, hogy 1-2 hüvelykes darabokat közepes hőn főzzük, időnként megkeverve, hogy ne pörkölődjön oda. Törekedjen hát arra, hogy egyforma szeletekre vágja fel az almákat, hogy minden darab azonos ütemben főjön.

Tudta, hogy túlfőzni is lehet az almaszószt? Az almák hamar elveszítik ízüket, ha túl sokáig főnek, így mindig vizsgálja meg az almákat főzés közben: vegyen egy darabot az ujjai közé és szorítsa meg, hogyha pépes lesz, az azt jelzi, hogy elkészült. Az emberek előszeretettel használnak őrölt fahéját a szószhoz, de ez is egy súlyos hiba. Míg a sima fahéj ajánlott, az őrölt fahéj kevésbé, hiszen nincs olyan jó íze, mint a fahéj rudaknak a bomlási olajoknak köszönhetően. A vajra is jobb, ha nemet mond, hiszen bár fényesebb és selymesebb textúrát ad az almának, a benne levő zsírnak köszönhetően eltompítja az alma fanyarságát. Befejezésképpen szórhat némi reszelt citromhéjat a szószra, így lesz tökéletes és ínycsiklandozó házi készítésű almaszósz.