A jó megvilágítás titka

Az állólámpáktól a mennyezeti világításig, a falikaroktól a fényűző csillárokig óriási a kínálata a világítótesteknek. A design könnyedén magával ragadja a vásárlót, de a praktikus szempontokat sem szabad szem elől téveszteni, ha helyiségeinket a lehető leghatékonyabban szeretnénk megvilágítani.

[wp_ad_camp_1]

Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy a fényekkel játszva hangulatos otthont teremthessünk. A nappali a családi és társasági élet, az olvasás, a nyugodt pillanatok helyszíne. A világításnak is ezt az irányvonalat kell követnie, ezért ideálisak ide a lágy hangulatfények, falikarok, állólámpák, természetesen egy fő fényforrás, például a csillár kiegészítéseként.

Ezzel szemben a konyha megköveteli az erős fényeket, főként azokon a részeken, ahol maga a főzés, illetve annak előkészületei zajlanak. A konyhaszekrények aljába süllyesztett spot lámpákat igény szerint használhatjuk, ha zöldségeket tisztítunk vagy húst szeletelünk. Jó ötlet külön gondoskodni a fűszertartók vagy az edények megvilágításáról is. A fürdőszobában talán még inkább a funkcionalitásé a főszerep. A tükör körül, a mennyezeten és a falakon is érdemes néhány lámpát elhelyezni.

A hálószoba a nyugalom és a romantika szigete. Meghittségét a világítással nagyban fokozhatjuk, az erős és éles fényeket mindenképp kerülni érdemes. A fő fényforrás mellett esti fényeket helyezzünk el a falakon, melyek akár különböző színűek is lehetnek. A hálószoba esetében a természetes fényeknek is kiemelt szerep jut.