A kakaó jótékony hatásai

Egyes növények termése nélkül szinte elképzelhetetlen ma már a világ. Ilyen például a kakaó vagy kakaófa is, amelynek gyümölcse nagyon fontos szerepet tölt be az élelmiszeriparban. A kakaóbabból készült kakaóvaj, csokoládé és kakaópor már nagyon régóta részei a mindennapoknak. Ezeknek az alapanyagoknak a felhasználása a világ minden táján jelen van.

[wp_ad_camp_1]

A kakaó számos jótékony hatással rendelkezik és ezt több tanulmány is bizonyítja. Őshazája a Dél-Amerikai esőerdők, leginkább pedig az Orinoco és az Amazonas. A kakaófát az amerikai bennszülöttek már régóta ismerték, melynek magját tápszerként és pénzként egyaránt használták. Egyesek szerint Kolumbusznak köszönhető a kakaó Európában való elterjesztése, mások szerint pedig Corteznek.  Kezdetben, a 16. században leginkább porrá őrölt kakaóporból, szegfűszegből, fahéjból és ánizsból kevert kakaómasszát szállítottak hajókon Európába és csokoládéitalt főztek belőle. A 17. században terjedt el a forrócsokoládé a kontinensen, a teával együtt. Annak ellenére, hogy a kakaó Dél-Amerikából származik, a világ kakaótermelésének kétharmada Afrikában van.

A kakaónak számos pozitív élettani hatása van, melyek nagyon értékesek és hatásuk is érezhető. Egyik legértékesebb tulajdonságai közé tartozik, hogy körülbelül háromszáz féle különböző értékes vegyületet tartalmaz. Egy tudományos kutatás azt vizsgálta, hogy a kakaónak milyen hatása van a keringésre. A kutatás eredménye kimutatta, hogy a kakaó rendszeres fogyasztása képes jelentősen javítani a keringési problémákat és segíti a szervezet működését. Azt is kimutatták, hogy egy csésze kakaóban kétszer annyi antioxidáns van, mint a vörösborban, háromszor annyi, mint a zöld teában és csaknem ötször annyi, mint a fekete teában. A kakaó valódi egészségvédő hatását ital formájában tudja igazán hatékonyan kifejteni, mivel így a szervezetnek nem kell megküzdeni a gyártás során hozzáadott anyagokkal, mint például zsírokkal, tartósítószerekkel stb.