A kávé vegyszerek megfékezhetik a prosztatarákot

Egy sor kísérlet után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy két kávéban talált vegyület segíthet lassítani a prosztatarák sejtjeinek növekedését. Bár az eredmények előzetesek, mégis igen biztatóak. A tudósok a kávét a rákos megbetegedések keresésére bontották fel. A kávé az egyik legnépszerűbb ital a bolygón, ami egy összetett koktél. Valójában a kávé több mint 1000 nem illékony kémiai vegyületet tartalmazhat, és több mint 1500 illékony anyagot is.

Ezeknek a vegyi anyagoknak a típusa és koncentrációja számos tényezőtől függően változhat, beleértve azt is, hogy a gyártók hogyan készítik elő a babot. A tudósokat sok éven át érdekelte a kávé egészségre gyakorolt ​​hatása. Az olyan ital, amely olyan sok hatóanyagot tartalmaz – és az, amit az emberek olyan széles körben fogyasztanak – valószínűleg hatással van a lakosság egészére. Néhány tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy összességében a kávénak pozitív hatásai lehetnek. A közelmúltbeli tanulmányok elkezdték azonosítani a kávéfogyasztás és a prosztatarák kockázatának csökkenése közötti kapcsolatot.

A közelmúltban Japánban a Kanazawa Egyetem Orvostudományi Doktori Iskola kutatói egerekben tesztelték a kávékomponensek sorát a prosztatarák ellen. Konkrétan olyan sejteket használtak, amelyek rezisztensek voltak a standard rákellenes szerekkel, mint például a cabazitaxel. A tudósok bemutatták eredményeiket az Európai Urológiai Kongresszus Szövetségében, Spanyolországban és 2018 decemberében közzétették ezeket az eredményeket a Prostata folyóiratban is. Kezdetben a kutatók hat kávévegyület hatását vizsgálták. Aztán csak kettőre összpontosították a hangsúlyt: kahweol acetát és cafestol. Mindkét vegyi anyag az arabica kávéban természetesen előforduló szénhidrogén. Előzetes kísérleteikben kimutatták, hogy amikor a kahweol-acetátot és a cafestolt prosztataráksejtekhez adták, a sejtek kevésbé gyorsan növekedtek.