A kazán helye a lakásban

Építkezés vagy felújítás során előbb vagy utóbb eljön az ideje, hogy a fűtés rendszerről is szó essen, valamint radiátor alkalmazása esetén, hogy pontosan hova kerüljön. A hatékonyság érdekében érdemes alaposan végig gondolni hova kerüljön a lakáson belül.

A kazán elhelyezéséről itt tud többet olvasni. A dilemma a legtöbb embernél nem ott kezdődik, hogy hová kerüljön a radiátor, hanem hogy milyen típusú kazánt válasszanak. Ám az elmúlt évek tapasztalatait elnézve kijelenthető, hogy az emberek többsége a kombinált kazánt részesíti előnyben. Ennek oka, hogy az ilyen típusú kazánok használhatók ki a legjobban. Ha a kazán típusát illetően sikerült kiválasztani a legideálisabbat, akkor már csak azt kell meghatározni, hol érdemes elhelyezni. Pár évtizeddel ezelőtt bevett szokás volt, hogy a kazánokat olyan helyiségbe tették, ahol a legtöbb meleg vízre volt szükség. Ilyen helyiség például a konyha vagy a fürdő. A fürdő, manapság is igen népszerű megoldás, mivel leginkább itt van szükség a legtöbb meleg vízre. Az is pozitív, hogy itt megfelelően eltudjuk vezetni a vezetékeket, valamint a fürdőszobai lefolyókon a kondenzációs víz is tökéletesen elvezethető.

A kazánnal kapcsolatban, arra is oda kell figyelni, hogy a füst elvezetés meg legyen oldva, lehetőleg messze az ajtóktól és az ablakoktól. A visszaáramló füst rendkívül veszélyes, így a füstelvezetést alaposan végig kell gondolni. Akár a konyha is ideális hely lehet, mivel itt szintén nagy mennyiségű meleg vízre van szükség, valamint nem kell messziről elvezetni vezetékeken. De ha sem a fürdő, sem a konyha nem jó helyszín a kazán elhelyezésére, például méret problémák miatt, akkor akár más helyiségekben is elhelyezhetjük, sőt el is lehet fedni, hogy senkit ne zavarjon az ott léte. A legfontosabb, hogy meg tudjuk oldani a melléktermékek elvezetését.