A képeslapok megjelenése a postákon

Egy igazi nagy találmány a képeslap, feltalálása után rohamosan elterjedt az egész földön. Korábban, hosszú ideig csak a sima, írott levelezés volt az általános, amikor egy levélpapírra írták közlendőjüket az emberek, majd egy borítékban adták fel postán. Először a skótok állítottak elő egy „Kellemes Ünnepeket” kívánó képeslapot 1841-ben. 1861-ben az Amerikai Egyesült Államokban, Philadelphiában készült el rajzokkal díszített lap.

[wp_ad_camp_1]

Az igazi elterjedése azonban Németországban indult meg 1870-ben. Magyarországon a millennium évében 1896-ban jelent meg egy 32 lapból álló gyönyörű képeslap kollekció. Innentől kezdve milliószámra vették az emberek. Az első világháborúban a háborús képeslapok terjedtek el, ahol Ferencz József osztrák császár és magyar király harcra buzdítja az embereket. A háború után a különféle irredenta képeslapok terjedtek el, ami a csonka Magyarországot elutasító propaganda része volt. A második világháború után az állam nyomdák tömegesen gyártották a silány minőségű képes levelezőlapokat.

Az ötvenes években a különféle munkásmozgalmi lapok voltak elterjedtek, a 60-as, 70-es években viszont már a turisztikai és ünnepük lapok kerültek előtérbe. A 80-as években a telefon, a 90-es években pedig az internet megjelenése egyre inkább háttérbe szorította a képeslapküldések számát. Pedig a rendszerváltást követően ismét készültek egyedi, minőségi lapok. 2020 felé közeledve úgy látszik, hogy az interneten továbbított és grafikus szerkesztő programokkal készített online képeslapok veszik át a hagyományos, nyomtatott képeslapok helyét.