A ketchup rövid története

A világ egyik legelterjedtebb mártása a ketchup, amit sokan nagy gyakorisággal fogyasztanak különféle ételekhez. A ketchup egy olyan mártás, amely paradicsomból, fűszerek hozzáadásával készül és enyhén savanykás az íze.

A ketchup eredete még mai napig vitatott, azonban léteznek olyan történelmi források, amelyek szerint a mártás már háromszázötven évvel ezelőtt szerepelt a kínai írásokban. Érdekessége az, hogy a kínaiak a ketchupot különféle halakból és más puhatestűekből készítették és Európába az angol és holland tengerészek közvetítésével került. Az 1600-as években ugyanis a brit és a holland kereskedők elkezdtek üzletelni, kereskedni Délkelet-Ázsiával. Miután először találkoztak az ázsiai ételek egyik nagyon fontos alapanyagával, a halszósszal, és ezt megpróbálták később otthon ők is leutánozni. A kínai ketchup eredetileg úgy készül, hogy a halat nagyon besózzák, belerakják egy hordóba majd nagy köveket raknak a tetejére és hagyják, hogy erjedjen fél-egy évig. Ez a halszósz természetesen egyáltalán nem hasonlít az általunk ismert mai ketchuphoz.

Angliában a 18. Században sokáig szardellából, gomba, dió, osztriga és más fűszerek hozzáadásával készítették a szószt. A paradicsom, mint alapanyag először 1812-ben jelent meg, amit pépesítve, brandyvel keverve és fűszerezve készítettek. A mai formáját 1876-ban nyerte el a mártás, amiikor Henry J. Heinz élelmiszeripari cége csődbe ment és valami olyan terméket akart gyártani, amivel garantált lesz a sikere. A paradicsomos és fűszeres alaphoz egy adag ecetet adott, majd az ízt cukorral egyensúlyozta ki. A mesterséges tartósítószerek nélkül készült és az addigiaknál sokkal jobb minőségű ketchup meghódította Amerikát és később a világ minden részén leterjedt és népszerű lett.