A koffein túladagolás tünetei

Ebben a rohanó világban sajnos, sokkal több stresszel kell szembe néznünk és sokkal kevesebb időnk jut a pihenésre, így gyakran találkozhatunk azzal a szituációval, hogy kóros fáradságban küszködnek az emberek, melyet a legtöbb esetben a kávéval szeretnének enyhíteni.

A koffeinnek számos és jó és rossz hatása is lehet a szervezetünkre. Mi most a rossz hatásait szeretnénk bemutatni, melyek addig is fajulhatnak, hogy akár mérgezés is kialakulhat a szervezetünkben. Sajnos egyre több termék tartalmazz koffeint, melyekről sokszor nem is gondolnánk, így cseppet sem meglepő, hogy úgy lépjük a napi ajánlott mennyiséget, hogy azt észre sem vesszük. Ugyanis megtalálható különféle energiaitalokban, teákban, csokikban, valamit miden olyan termékben, amely guaranát tartalmazz. Sokan az élénkítő hatása miatt kedvelik, bele sem gondolva, hogy könnyedén túlzásba is vihetik, melynek nagyon rossz következményei lehetnek. Egyes kimutatások szerint a Föld lakosságának mintegy 80%-a napi rendszerességgel fogyaszt olyan terméket, amely tartalmazz koffeint.

A koffein hatása a szervezetünkben 30-45 percen belül hat, és kb. 3-4 órán belül teljesen felszívódik. Amennyiben nem figyelünk oda és túlzásba visszük a fogyasztását, akkor akár mérgezés is előállhat. A napi ajánlott mennyiség 130-300mg közötti, míg a túladagolás 600mg fölötti értéknél jelentkezhet. Amennyiben túlzásba visszük a fogyasztását, akkor hányinger, émelygés, hasmenés, szédülés és gyakori vizelési inger jelentkezhet. A koffein függőséget is okozhat, amely szintén káros következménnyel járhat. Ide sorolható tünetek: fejfájás, ingerlékenység, émelygés, csökkent koncentráció készség, de akár depressziót is okozhat. Továbbá a túladagolás esetén nem kizárt, hogy emésztési, szív és légzési zavarok is jelentkeznek.