A kolibrik vándorlása életkortól és nemtől függően különbözik

A gyönyörű, kecses de aprócska kolibrik száma szinte évről évre 2 százalékot csökken, és most az évenkénti vándorlásuk során kimutatták, hogy az időzítés és az útvonal szerint a madarak életkora és neme alapján változik a vándorlásuk. Ezt mutatták ki az Oregon Állami Egyetem kutatói.

“A kolibrik különböző életkor és nem szerint teljesen más, alternatív útvonalakat használnak, és különböznek a vándorlási ciklusokban és eloszlásokban is többek között” – mondta a kolibrik tanulmányának vezető szerzője, Jose E Rousseau, az OSU Erdészeti Főiskolán. “Eredményeink látszólag arra utalnak, hogy az életkor és a nem kategóriái szerinti csoportosulást különféle módon befolyásolhatja az élőhelyek elvesztése és az éghajlat a migráció során. Ha ezt szem előtt tartjuk, megtehetjük a védelmi erőfeszítéseket, amelyek segítenek ezeken a csodálatosan kis lényeken, és azt is szeretnénk, ha rendelkeznének a szükséges forrásokkal a tájat átutazó migráció során. ”

A kontinens egyik meghatározó madarának tekintik a kolibrit, amelyet tudományosan Selasphorus rufus néven ismernek, ami egy aprócska madár. A testhossza alapján vándorló utazása a világon az egyik leghosszabb – a kolibri, amely teljes egészében Alaskától Mexikóig vándorol, az út majdnem 80 millió testhosszt jelent, hiszen 3900 mérföld távolságra vándorol. Összehasonlításképpen: egy sarki csér körülbelül 51 millió testhosszt jelent a 13 hüvelykes madár 11.000 mérföldes egyirányú repülésén. A kolibri nyitott erdei területeken él, fákba fészkel és nektárt eszik. A kolibri kiváló emlékezettel rendelkezik, egy nagyon okos madárról van szó és több éven keresztül meglátogatja ugyanazokat a takarmányokat, élelmet keresve a korábbi helyszíneken, ahol már egyszer megfordult az előző években vándorlása során.