A kutya, az ember legjobb barátja

Ha háziállatról van szó, akkor legtöbbek választása a kutyára esik. Az okokat talán nem is kell túl sokáig magyarázni, hiszen a jól ismert kifejezés, miszerint a kutya az ember legjobb barátja, valóban így is van.

[wp_ad_camp_1]

Míg a bársonytalpú cicák igencsak önfejű lények, és feltétlen szeretetet sem biztos, hogy várhatunk tőlük, addig a kutyákban nincsen önzés, és gazdájukért valósággal tűzbe mennének. Bár az egyes fajták jelleme között akad némi különbség, de alapvetően elmondhatjuk, hogy egy kutya esetében 10-15 évre biztosan olyan barátot kaphatunk, aki jóban-rosszban, töretlenül, hátbatámadások és rosszindulat nélkül lesz majd mellettünk. Rendkívül fontos azonban, hogy felelősségteljesen vállaljunk állatot, hiszen onnantól kezdve számít ránk, és mi leszünk számára az egész világ.

Érdemes már gyermekkorától kezdve jó minőségű tápokkal etetni, ezzel elkerülhetőek a megbetegedések és a gyenge immunrendszer. A táplálás mellett természetesen a tappancsos lény lelkére is figyelni kell majd. Ne hagyjuk egyedül sokáig, szánjunk időt a vele való játékra, és persze biztonságára is ügyeljünk.

A legnagyobb veszélyt a kutyusok számára az autók jelentik, ezért kizárólag pórázzal vigyük kedvencünket az utcára. Hasznos, ha a téli sétákhoz gondoskodunk számára védőöltözetről, ez ma már széles választékban elérhető a piaci kínálatban. A hosszú szőrű fajtákat ápoljuk, gondozzuk rendszeresen, ezzel a kutyus közérzete sokkal jobb lesz, és az élősködők is nehezebben telepszenek majd meg a bundában.

A rendszeres oltásokról sem feledkezhetünk meg, hiszen ezekkel súlyos megbetegedéseknek vehetjük elejét. A kutya a család egyenrangú tagja kell, hogy legyen, az általa nyújtott feltétlen szeretetet pedig odafigyeléssel, gondoskodással és szeretgetéssel hálálhatjuk meg a kutyus számára a leginkább.