A kutyaszag megszüntetése

A kutyaszag olyan jelenség, amivel minden kutyatartónak néhanapján szembesülnie kell még abban az esetben is, ha gondoskodik a négylábú barátja tisztaságáról. A kellemetlen szagnak számos különböző forrása lehet; a legtöbb esetben a nem megfelelően tisztított bundából származik a szag, de a rossz lehelet is lehet szag forrása. Ráadásul a kutyus igen gyakran belefekszik vagy belelép olyan dolgokba, amikbe nem kellene…

[wp_ad_camp_1]

A kutyaszag megszüntetésének első lépése a szag forrásának megtalálása; nagyon sok esetben elegendő egy egyszerű fürdő, de ne felejtsük el, hogy a kutyák bőre alapvetően nem igényli és nem is szereti a fürdetést. Ha mégis fürdetni kell, akkor használjunk kifejezetten a kutyák tisztítására készített sampont. Az emberi felhasználásra gyártott  termékek nagy valószínűséggel irritálni fogják a bőrét, illetve felborítják a rendes pH értékét. Bizonyos esetekben bőrbetegségek, illetve a szőrzetben élő atkák előidézhetnek kellemetlen szagokat. Ilyen esetekben ne kísérletezzünk otthoni kezelésekkel, hanem forduljunk állatorvoshoz. A piacok kapható úgynevezett kutyaillatosító spray. Ezeket jobb minél előbb elfelejteni, mert legjobb esetben is csupán a szagok elnyomására alkalmasak.

Talán furcsának tűnhet, de a kutya kellemetlen szagáért gyakran a nem megfelelő táplálkozás tehető felelőssé. A nem megfelelő táplálkozás következtében fellépő elégtelen gyomorműködés kellemetlen lehelethez, valamint hasmenéshez vezet. Mindezek bűzt időzhetnek elő. Ha túl sok szójatartalmú táppal etetjük, nagy valószínűséggel alakul ki haspuffadás, illetve bélgázok is keletkeznek. Egy kutyától nem várhatjuk el, hogy illedelmesek kivonuljon, ha hascsikarást érez. Lehetőleg adjunk neki olyan táplálékot, ami kifejezetten elősegíti az emésztését.