A legjobb téli sportok és azok jótékony hatásai

Sokan nem szeretik a telet és választanák inkább az örök nyarat. Ám, akik a tél szerelmesei azok garantáltan a téli sportokat is nagy mértékben kedvelik.

[wp_ad_camp_1]

Amely cseppet sem, hiszen sokkal jobb választás, mint a kanapén ülni és chipset eszegetni. Válaszd te is az aktív pihenést, melyek akár az előnyödre is válhatnak. A téli sportok szépsége többek között abban is rejlik, hogy tulajdonképpen bármilyen életkorban végezhetőek. Ide tartozik a korcsolyázás, amely a fitnesz minden elemét magába foglalja. Ha szeretjük akkor akár egy egész életen át lehet űzni egyénileg vagy akár csoportosan is. A korcsolyázás a könnyen tanulható sportok közzé sorolható, amennyiben nem az ugrásokkal akarjuk kezdeni. Viszont, ha már az azon a szinten vagyunk, akkor az is nagyon az előnyünkre fordítható, hiszen nagyban növelhetik a csonttömeg sűrűségét. Meg kell még említeni, hogy a korcsolyázás fejleszti a rugalmasságot, az egyensúlyt, gyorsaságot és a mozgékonyságot.

A következő nagyon közkedvelt téli sport a síelés. A sífutással ellentétben a sílesiklás sokkal kevesebb energiát igényel, mivel a pályától függően a lesiklás nem vesz igénybe többet, mint 3-4 percet. A lesiklást követően a az elsődlegesen igénybe vett izomcsoportok a feszítőizmok. Ide tartozik a hátsó combizom, négyfejű combizom, vádli, csípő, és a láb összes izmai. Kisebb mértékben a hasi és a kar izmok is terhelés alá kerülnek. Ez a sport nagyban javítja az egyensúlyt, rugalmasságot, gyorsaságot, és erősíti a lábakat. A síeléssel óránként akár 350-370 karórát is elégethetünk. A kezdők számára érdemes figyelni a magaslati betegség jeleire, amely izomfájdalommal, légszomjjal és elülső homlokfájdalommal párosulhat. Minden téli sport esetén ajánlott a magas folyadékpótlás.