A légkondicionáló hatása a szervezetre

A nyári időszakban a legjobb barátunk a kellemes hűvösséget árasztó légkondicionáló. A lakásban, az autóban és a munkahelyen is használjuk a klímaberendezéseket. Természetesen minden jóban van valami rossz is, így a légkondi használata sem veszélytelen.

[wp_ad_camp_1]

A légkondicionáló készülékek sokszor káros hatással lehetnek szervezetünkre. Habár nyáron javít közérzetünkön, pihentetőbbé és kellemesebbé teszi az otthonlétet, bizony az áramszámla mellett más kellemetlenségeket is okozhat. A légkondicionáló használata az egész szervezetünkre hatással van, főleg a légzőrendszert és a vérkeringés rendszerét viseli meg. A kinti meleg és a házban levő hűvös váltakozása sokak szervezetét komolyan megterhelheti. Ez attól függ, hogy ki mennyire érzékeny ezekre a hatásokra. Abban a helységben, ahol a légkondicionáló el van helyezve gyakran túl száraz a levegő.

Az alacsony páratartalmú, száraz levegő rossz hatással van a légzőrendszerre, kiszáradhat a szem, a torok és más nyálkahártyák. Előidézhet kellemetlen fejfájást, allergiás tünetet, szédülést és kimerültséget is. Komolyabb helyzetben akár kötőhártya-gyulladás is kialakulhat. Amennyiben a légkondi szűrőjét és légtisztító rendszerét nem tartjuk rendben, akkor könnyen gondot okozhat. A szűrők eltömődésével elszaporodhatnak a gombák, vírusok és baktériumok. Komoly fertőző betegségek is felléphetek. A klímaberendezéseket csak akkor használjuk, ha képesek vagyunk megfelelően tisztán tartani a légtisztító rendszert, illetve a helység hőmérsékletét nem csökkentjük a kintihez képest drasztikusan alacsonyra. A légtisztító rendszerbe érdemes speciális szűrőket szerelni. Sok egészségügyi problémától megóvhatjuk így magunkat. A klímaberendezés használata mellett sem szabad soha elfelejteni a szellőztetést. Olykor azért nyissunk ki pár ablakot és engedjünk be friss levegőt, mivel a légkondi kizárólag a benti levegőt forgatja.