A legrégebbi templomok

A templomokat főként vallási vagy spirituális tevékenységekhez használták és használják ma is. A templomok évszázadok óta épülnek, és több új templom nyílik évente a világon. A New Delhi-i Akshardham-templom 2008-ban épült és a Chiang Rai fehér temploma, amely még építés alatt áll, csak két példa az újabb templomok sokaságában. Azonban következő ősi templomok évezredek óta épültek az emberek által, akiknek az akkori vallását manapság már sehol sem gyakorolják a világon.

[wp_ad_camp_1]

A Luxor-templom a Nílus keleti partján található Thébé ősi városában, és Kr.e. 1400-ban alapították az Új Királyságban. A templomot a három egyiptomi isten, Amun, Mut és Chons szentelte fel. Ez a régi templom volt Thebes legfontosabb fesztiváljának helyszíne. Az évente megrendezésre kerülő fesztivál során a három isten szobrait Karnaktól a Luxor templomba kísérték, a két templomot összekötő szfinxek sugara mentén. A fesztivál a 18. dinasztia alatt 11 napig tartott, de a harmincadik dinasztia III. Ramesses uralkodása idején 27 napra nőtt. Már nem aktív vallási hely, de a Luxor-i ünnepek manapság rendkívül népszerűek a turisták számára. Hatshepsut halottak temploma, (aki Kr. E. 1479 körül Kr. E. 1458-as haláláig Egyiptomban uralkodott) Deir el Bahari szikláinál fekszik a Nílus nyugati partján.

Ez egy oszlopolt struktúra, amelyet Senatus, a Hatshepsut királyi építésze tervezett és hajtott végre, hogy ezzel tisztelegjen Amun előtt. A templom egy sziklafalba épül, amely meredeken felfelé emelkedik, és három rétegű teraszból áll, amelyek magassága 30 méter. Ezek a teraszok hosszú rámpákkal vannak összekötve, amelyeket korábban kertek vettek körül. A máltai Hypogeum az egyetlen őskori földalatti templom a világon. A templom a csarnokokból, kamarákból és  kőből faragott járatokból áll. Eredetileg szentélynek építették, ám őskori temetővé vált.