A legtakarékosabb fűtési rendszerek

Egy felújítás alkalmával, vagy építkezés kezdetekor nagyon nagy fejtörést tud okozni a legjobb fűtési rendszer kiválasztása. Az mellett, hogy költséghatékony legyen, a kényemet se hagyjuk az utolsó szempontok közzé.

[wp_ad_camp_1]

A leggyakoribb fűtési módok a fa, a gáz és a villannyal való fűtés. A gáz bevezetése és a rendszer kiépítése igen költséges, olyan helyeken, ahol még nem volt gáz bevezetve. Ezekre a költségekre pluszban rájön még az engedély kiváltásának a költsége is, mivel gázzal való fűtés esetén arra is szükség van. További gondok, melyek a gázzal való melegedésnél jelentkezhetnek, hogy a gáz minősége nagyon ingadozó, így komolyabb hidegek esetén nagyon nagy mennyiségű fogyasztásra lesz szükségünk, az ideális hőfok elérése érdekében. Ám egy jól megválasztott kondenzációs gázrendszerrel még mindig költséghatékonyabbak lehetünk, mint az elektromos fűtéssel. A gázzal való fűtés kényelmes, és nem sokkal drágább, mint a fatüzelésű megoldások.

A fával való fűtés rendszerének kiépítése szintén elég költséges és a megfelelő kazán megvétele is egy komolyabb összeget vesz igénybe. Külön kell még gondolnunk arra, hogy helyigényes. Egy kialakított helységre lesz szükségünk a tűzifa részére és magának a kazánnak is. Nem túl okos megoldás egy légtérbe helyezni a kettőt, mert az nagyon tűzveszélyes. A fának ugyanis jó a fűtőértéke és egy megújuló energiaforrásról van szó. Ám sajnos, nem csak a fogyasztók vették észre, hogy sokkal költséghatékonyabb megoldás a gázhoz viszonyítva, hanem a kitermelők is, így nagyban drágult az elmúlt években a tűzifa ára. Összesítve a fával való tüzelés olcsóbb, ám a gázzal való melegedés kényelmesebb. Az villanyárammal való fűtés is jól tud működni, ha sikerül az otthonunkhoz mérten ideális nagyságú fűtési paneleket kiválasztani.